Wyrazista w smaku surówka z ogórków kiszonych
Kiszone ogórki są zazwyczaj traktowane jako dodatek do kanapek czy głównego dania, jednak można je wynieść na jeszcze wyższy poziom. Stanowią bowiem doskonałą bazę do prostej, a zarazem pysznej surówki o wyjątkowo wyrazistym smaku. Kiszeniaki należy połączyć z cebulą, jabłkiem i kilkoma innymi składnikami, aby cieszyć się wspaniałą surówką.
Ogórki kiszone są wypełnione wyjątkowo zdrowymi mikroelementami, takimi jak najróżniejsze minerały, witaminę C oraz innymi substancjami. Dużo pozytywnego wpływu ma kwas mlekowy poprawiający trawienie oraz błonnik usprawniający pracę jelit.
Surówka z kiszonych ogórków ma bardzo silny kwaśny smak, dlatego często dodaje się do niej słodki element - tym razem jest to jabłko. Warto wybrać jak najsłodszą sztukę, która przełamie kwaśność ogórków i nada całości ciekawej świeżości oraz odrobinę innej faktury.
Przepis na surówkę z kiszonych ogórków
Składniki:
-
10 kiszonych ogórków
-
1,5 cebuli
-
1,5 jabłka
-
pęczek pietruszki
-
sok z połowy cytryny
-
4 łyżki oleju lub oliwy
-
pieprz
Zacznij od wyłowienia ogórków kiszonych z zalewy i obmycia ich pod bieżącą wodą, aby spłukać nadmiar soli i kwasu. Następnie pokrój je w cienkie plasterki lub półplasterki. Cebulę obierz ze skórki i również pokrój w mniejsze kawałki.
Jabłko umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, wytnij gniazdo nasienne i posiekaj w drobną kostkę. Aby owoc nie zmienił swojego koloru na brązowy, skrop go sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
W misce połącz jabłko, ogórki, cebulę, świeżo siekaną pietruszkę, wybrany tłuszcz (oliwa nada surówce więcej smaku) oraz świeżo mielony pieprz. Wstaw surówkę pod przykryciem do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Podawaj schłodzoną. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. Ten tekst wyjawia przepis na zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej.
Źródło zdjęcia: canva/guliver-max, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisyjoli.com