Smakosze.pl Porady Wyrzucając liście kalafiora wiele tracisz. Są świetne nie tylko do zawijania gołąbków
canva/NoSystem images

Wyrzucając liście kalafiora wiele tracisz. Są świetne nie tylko do zawijania gołąbków

14 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nigdy nie wyrzucaj liści kalafiora. Nie dość, że są bardzo smaczne i wykorzystasz je w kuchni na wiele sposób, to również są bardzo zdrowe. Z liści przygotujesz wiele wyśmienitych dań, które zaskoczą wszystkich niepowtarzalnym smakiem.

Liście kalafiora są delikatne, jędrne i w smaku przypominają połączenie sałaty z różyczkami kalafiora. Zawierają również wiele składników, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu.

W liściach kalafiora znajdziemy przede wszystkim błonnik, który reguluje przemianę materii i wspiera pracę całego układu trawiennego . Liście, podobnie jak kalafior, są również bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, wapnia, potasu i żelaza.

Kupując świeżego kalafiora, wykorzystajmy go więc w całości. Dzięki temu nie będziemy marnować jedzenia i zafundujemy sobie i najbliższym solidną porcję witamin i minerałów oraz wspaniałe doznania smakowe.

Jak wykorzystać liście kalafiora w kuchni?

Liście kalafiora możemy wykorzystać do zawijania gołąbków. Wystarczy, że odetniemy grube części, a resztę wrzucimy do wrzątku i będziemy gotować przez 15 minut, dzięki czemu staną się miękkie i elastyczne, idealne do zawijania farszu.

Liście mogą być również świetną przekąską. Zamarynujmy je w sosie sojowym i połóżmy na grillu lub usmażmy, a staną się chrupiące i pyszne. Możemy je również usmażyć na maśle i podać jako dodatek do obiadu.

Dodatek liści kalafiora do zupy urozmaici jej smak. Dodajmy je do reszty składników i zblendujmy na gęsty krem. Gęsta zupa podana z kleksem śmietany i grzankami lub uprażonymi pestkami słonecznika smakuje obłędnie.

W sklepach mamy ogromny wybór kalafiorów i innych warzyw. Dowiedz się, jak wybrać idealny kalafior w sklepie . Zwróć uwagę zarówno na główkę, jak i liście, a kupisz świeże i pyszne warzywo.

Zupa krem z cukinii z dodatkiem liści kalafiora
canva/nadianb

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.onet.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy