Inny niż zawsze sposób robienia ciasta na pierogi z truskawkami. Rewolucyjny trik
Chcesz sprawić najbliższym pyszną niespodziankę? Przygotuj pierogi z truskawkami na słodko. Pierogi będą jeszcze smaczniejsze, kiedy przygotujesz ciasto w nieco inny sposób i dodasz do niego łyżeczkę kakao i cukru wanilinowego. Prośby o dokładkę są gwarantowane.
Pierogi na słodko z owocami sezonowymi to smak mojego dzieciństwa. Domowe, cienkie i delikatne ciasto w połączeniu z truskawkami, jagodami, wiśniami lub malinami, podane z odrobiną kwaśnej śmietany i cukrem to jedno z najlepszych dań w upalne dni.
Ciasto wyrabiam ręcznie i dzielę je na dwie równe porcje, następnie do jednej dodaję kakao i cukier wanilinowy. W ten sposób otrzymuję pierogi w dwóch kolorach i o różnym smaku- białe, delikatne i ciemne, które mają wyraźną, czekoladową nutę.
Pierogi na słodko z dodatkiem truskawek i kakao często pojawiały się w moim domu, kiedy byłam dzieckiem i do tej pory robię je sama, ponieważ uwielbiam ich wyjątkowy smak. Sekretem idealnie miękkich pierogów jest dobrze wyrobione i rozwałkowane ciasto.
Jeśli nie rozwałkujesz dobrze masy lub składniki nie będą dobrze wymieszane, pierogi po ugotowaniu będą smakować jak mąka, będą twarde i miejscami nawet surowe, dlatego poświęć trochę więcej czasu na dokładnie przygotowanie ciasta.
Przepis na niezwykłe pierogi z truskawkami
Składniki na około 30 pierogów:
500 g mąki pszennej
szklanka przegotowanej, letniej wody
jajko
1/4 kostki masła
szczypta soli
łyżeczka cukru wanilinowego
łyżeczka kakao
Dodatkowo:
500 g truskawek
Do podania:
śmietana 18%
cukier
Jak zrobić pyszne i inne niż zwykle pierogi z truskawkami?
Masło rozpuść w rondelku i odstaw, aby ostygło. Mąkę przesiej i wsyp do większej miski, następnie wbij jajko, dodaj sól, wodę, masło i zacznij wyrabiać ciasto.
Masę podziel na dwie równe porcje. Jedną odłóż, do drugiej dodaj cukier wanilinowy i kakao i ponownie zagnieć, aby powstało ciemne ciasto. Obie porcje odstaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
W tym czasie truskawki umyj, odetnij szypułki, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Każde ciasto rozwałkuj, delikatnie podsypując mąką, na cienki placek.
Z ciasta wykrawaj kółka, każde z nich delikatnie rozciągnij palcami, w środek włóż kilka kawałków truskawek i zlep w taki sposób, aby powstały pierogi. Gdy ulepisz już pierogi z jasnego i ciemnego ciasta, zagotuj wodę w dużym garnku.
Do wrzątku wsyp łyżeczkę soli i wrzucaj partiami pierogi, będą ugotowane po około 4 minutach. Pierogi wyjmuj z wody łyżką cedzakową i podaj z kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem, smacznego.
Czekolada i truskawki to doskonałe połączenie. Przygotuj również sernik z truskawkami i polewą czekoladową na ciemnym biszkopcie. Ciasto prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe? Rozwiewamy wątpliwości
Ekspresowy chłodnik z maślanki - staropolski przepis. W sam raz na upalne dni
Źródło: wjazdnakuchnie.pl