Smakosze.pl
ogórki

canva/strelov

Czy można mrozić ogórki, seler naciowy lub ugotowane ziemniaki? Łatwo popełnić błąd, lepiej wiedzieć

14 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zastanawialiście się, czy można mrozić ogórki, seler naciowy lub ugotowane ziemniaki? Lepiej wiedzieć, bo łatwo popełnić błąd. Powyższe produkty nie nadają się niestety do mrożenia. Pod wpływem niskiej temperatury tracą swoje walory i smak. Lepiej więc wybrać inną metodę ich utrwalania.

Mrożenie jest doskonałą metodą konserwowania żywności. Zamrożone produkty zazwyczaj dobrze zachowują kształt, kolor, smak, a także cenne składniki. Na dodatek jest to bardzo prosta metoda utrwalania żywności. Niestety, nie sprawdza się ona w przypadku takich produktów, jak na przykład ogórki. Dlaczego?

Soczysta karkówka po milicku według receptury wujka Ferdka

Soczysta karkówka po milicku według receptury wujka Ferdka. Smaku dodaje jej specjalna zalewa

CZYTAJ DALEJ

Czy ogórki i seler naciowy można mrozić?

Kupiłeś ogórki w dobrej cenie i planujesz je zamrozić? Nie rób tego, bo to nie ma sensu. Ogórki, podobnie jak inne warzywa zawierające dużo wody, np. seler naciowy, sałata czy rzodkiewki źle znoszą mrożenie. Po rozmrożeniu tracą bowiem swój kształt, robią się miękkie i nieapetyczne. W niczym nie przypominają świeżych warzyw.

Mrożenie nie służy nie tylko ogórkom, ale też: cukinii, papryce i pomidorom — tracą dużo na smaku, choć można je dodać do zupy czy sosu, cebuli i czosnkowi — robią się miękkie, a czosnek ponadto gorzknieje, ziołom — mięcie, bazylii — tracą wygląd i smak.

Do mrożenia lepiej też nie przeznaczać gotowanych ziemniaków, ryżu czy makaronu. Po rozmrożeniu w ziemniakach można wyczuć nieprzyjemne grudki, makaron i ryż robią się wodniste i niesmaczne.

Co poza ogórkami nie nadaje się do mrożenia?

Do mrożenia lepiej też nie przeznaczać jajek. Ugotowane robią się gumiaste i twarde, a surowe pękają. Można natomiast wybić surowe jajka do pojemnika — najlepiej oddzielnie białka i żółtka i dopiero wtedy je zamrozić.

Nie mroźcie również majonezu, śmietany, jogurtu i potraw z ich dodatkiem (szczególnie jeśli zawierają również wrażliwe na mrożenie produkty typu ogórek, rzodkiewkę). Po rozmrożeniu ulegają rozwarstwieniu. Podobnie dzieje się z miękkimi serami typu ricotta. Ser żółty robi się zaś kruchy.

Do mrożenia lepiej też nie przeznaczyć wodnistych owoców, np. pomarańczy, winogron, arbuzów, bo stracą jędrność. Banany, kiwi i awokado zrobią się zaś ciemne i nieapetyczne. Do mrożenia nie nadają się również zżelowane potrawy, np. nóżki czy ryba w galarecie. Galaretka robi się wodnista i mętna.

Pamiętajcie też o tym, by zamrażać tylko świeżą żywność i nie zamrażać raz rozmrożonych produktów. To niestety grozi zatruciem pokarmowym.

Z naszej strony dowiesz się też, jak najlepiej przechowywać koperek, a także, w jaki sposób mrozić chleb.

mrożone owoce

canva/Qwart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Sześć sposobów, szczególnie dobre są pierogi

Czytaj więcej >
masa na kotlety mielone

Porady

Czy do kotletów mielonych należy dodawać jajka? Odpowiedź nie jest oczywista

Czytaj więcej >
ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >