Smakosze.pl Przepisy Wyśmienita lepsza niż kupna bagietka czosnkowa. Mamy doskonały przepis
canva/sidrahsana

Wyśmienita lepsza niż kupna bagietka czosnkowa. Mamy doskonały przepis

27 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli jesteście wielbicielami bagietki czosnkowej, dziś powiemy wam, jak ją robić własnoręcznie. Mamy doskonały przepis, z którego wyjdzie wyśmienita, ba nawet lepsza niż kupna. Będzie doskonała na śniadanie, kolację lub przekąskę. Możesz ją zjeść samą, z sałatką lub podać do potraw.

Bagietka jest specyficznym rodzajem bułki. Charakteryzuje się mocno porowatym, lekkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Jest bardzo smaczna, niestety ma taką wadę, że szybko traci świeżość. Jeśli więc zawsze chcecie mieć świeżą bagietkę na zawołanie, przygotujcie ją w domowym zaciszu. To nie takie trudne.

Przepis na bagietkę czosnkową

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 dag świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 200 ml ciepłej wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 3 łyżki oleju

  • 5 dag masła

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie bagietki czosnkowej

Do miski wlej wodę, dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Rozmieszaj, pozostaw rozczyn na 10 minut, by zaczął rosnąć.

Dodaj wtedy do niego pozostałą mąkę, sól i olej. Składniki wymieszaj, a potem wyrób je na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw na 10 minut.

Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na prostokątny placek, a potem zroluj. Bagietki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.

Wierzch bagietek ponacinaj nożem. Bułki przykryj ściereczką, pozostaw na 10-15 minut, by nieco wyrosły. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, dodaj do masła razem z posiekaną natką. Składniki rozetrzyj. Upieczone bagietki natnij na skos, w nacięcia włóż po trochu masła czosnkowego. Wstaw na 5 minut do gorącego piekarnika.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowe bułki , a także na puszyste bułki wrocławskie .

bułki czosnkowe
bułki czosnkowe

Źródło zdjęcia: canva/naito8

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy