Wyśmienita lepsza niż kupna bagietka czosnkowa. Mamy doskonały przepis
Jeśli jesteście wielbicielami bagietki czosnkowej, dziś powiemy wam, jak ją robić własnoręcznie. Mamy doskonały przepis, z którego wyjdzie wyśmienita, ba nawet lepsza niż kupna. Będzie doskonała na śniadanie, kolację lub przekąskę. Możesz ją zjeść samą, z sałatką lub podać do potraw.
Bagietka jest specyficznym rodzajem bułki. Charakteryzuje się mocno porowatym, lekkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Jest bardzo smaczna, niestety ma taką wadę, że szybko traci świeżość. Jeśli więc zawsze chcecie mieć świeżą bagietkę na zawołanie, przygotujcie ją w domowym zaciszu. To nie takie trudne.
Przepis na bagietkę czosnkową
Składniki:
-
2,5 szklanki mąki pszennej
-
2 dag świeżych drożdży
-
1 łyżeczka cukru
-
200 ml ciepłej wody
-
1 łyżeczka soli
-
3 łyżki oleju
-
5 dag masła
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie bagietki czosnkowej
Do miski wlej wodę, dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Rozmieszaj, pozostaw rozczyn na 10 minut, by zaczął rosnąć.
Dodaj wtedy do niego pozostałą mąkę, sól i olej. Składniki wymieszaj, a potem wyrób je na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw na 10 minut.
Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na prostokątny placek, a potem zroluj. Bagietki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
Wierzch bagietek ponacinaj nożem. Bułki przykryj ściereczką, pozostaw na 10-15 minut, by nieco wyrosły. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, dodaj do masła razem z posiekaną natką. Składniki rozetrzyj. Upieczone bagietki natnij na skos, w nacięcia włóż po trochu masła czosnkowego. Wstaw na 5 minut do gorącego piekarnika.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowe bułki , a także na puszyste bułki wrocławskie .
Źródło zdjęcia: canva/naito8
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsze domowe lody bananowe z dodatkiem kawy. Cudowny domowy rarytas
-
Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera. Smakowita przekąska dla całej rodziny
-
Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis
Źródło: przyslijprzepis