Smakosze.pl Przepisy Wyśmienita pieczona kapusta ze składnikiem niespodzianką
canva/Zoryanchik

Wyśmienita pieczona kapusta ze składnikiem niespodzianką

19 stycznia 2021

Kapustę można przyrządzać na wiele sposobów. Najczęściej kisimy ją i gotujemy. Aby tak ją upiec? W piecu wyjdzie przyjemnie chrupiąca i lekko słodka. Jeśli dodamy do niej ciecierzycy i aromatycznego sosu pomidorowego zamieni się w sycące danie, idealne na obiad.

Kapusta to nie tylko bigos czy gołąbki . Sezonowe warzywo będzie wyjątkowo smaczne, gdy zapieczecie je w dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Dodajcie do niej solidną porcję ciecierzycy, a danie wyjdzie również sycące. Zaskoczcie bliskich ta wyśmienitą kombinacją.

Przepis na smaczną kapustę zapiekaną z ciecierzycą

Składniki:

  • 1 średnia biała kapusta

  • 500 ml passaty pomidorowej

  • 1 puszka ciecierzycy

  • po 1 łyżeczce majeranku, estragonu, tymianku i kolendry w ziarnach

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • szczypta cukru

  • oleju rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kapustę kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej. Warzywo obsmażamy z obu stron przez około 10-15 minut. Zależy nam, by ładnie się zarumieniło, a nawet nieco przypaliło.

Kapustę odkładamy na talerz, a na tłuszczu podsmażamy przyprawy. Po chwili dodajemy odcedzoną ciecierzycę z puszki. Łączymy ją z przyprawami, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Całość solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Przelewamy sos do naczynia żaroodpornego i na nim układamy ćwiartki kapusty. Zapiekamy danie w piekarniku przez około godzinę. Im dłużej potrwa pieczenie, tym gęstszy sos uzyskamy. Podajemy na ciepło z kluskami lub purée ziemniaczanym.

Wskazówki:

  • Wodę z puszki ciecierzycy zachowajcie. Będzie doskonała do zrobienia roślinnego majonezu czy wegańskiej bezy.

  • Do dania możecie dodać ulubione kiełbaski. Doskonale sprawdzą się sojowe z ostrymi przyprawami.

Ciecierzyca w misce
Kto raz ciecierzycy spróbuje, ten z niej nigdy nie zrezygnuje

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wegannerd

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy