Wyśmienita pieczona kapusta ze składnikiem niespodzianką
Kapustę można przyrządzać na wiele sposobów. Najczęściej kisimy ją i gotujemy. Aby tak ją upiec? W piecu wyjdzie przyjemnie chrupiąca i lekko słodka. Jeśli dodamy do niej ciecierzycy i aromatycznego sosu pomidorowego zamieni się w sycące danie, idealne na obiad.
Kapusta to nie tylko bigos czy gołąbki . Sezonowe warzywo będzie wyjątkowo smaczne, gdy zapieczecie je w dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Dodajcie do niej solidną porcję ciecierzycy, a danie wyjdzie również sycące. Zaskoczcie bliskich ta wyśmienitą kombinacją.
Przepis na smaczną kapustę zapiekaną z ciecierzycą
Składniki:
-
1 średnia biała kapusta
-
500 ml passaty pomidorowej
-
1 puszka ciecierzycy
-
po 1 łyżeczce majeranku, estragonu, tymianku i kolendry w ziarnach
-
1/2 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
szczypta cukru
-
oleju rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kapustę kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej. Warzywo obsmażamy z obu stron przez około 10-15 minut. Zależy nam, by ładnie się zarumieniło, a nawet nieco przypaliło.
Kapustę odkładamy na talerz, a na tłuszczu podsmażamy przyprawy. Po chwili dodajemy odcedzoną ciecierzycę z puszki. Łączymy ją z przyprawami, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Całość solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Przelewamy sos do naczynia żaroodpornego i na nim układamy ćwiartki kapusty. Zapiekamy danie w piekarniku przez około godzinę. Im dłużej potrwa pieczenie, tym gęstszy sos uzyskamy. Podajemy na ciepło z kluskami lub purée ziemniaczanym.
Wskazówki:
-
Wodę z puszki ciecierzycy zachowajcie. Będzie doskonała do zrobienia roślinnego majonezu czy wegańskiej bezy.
-
Do dania możecie dodać ulubione kiełbaski. Doskonale sprawdzą się sojowe z ostrymi przyprawami.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: wegannerd