Smakosze.pl Przepisy Wyśmienite racuchy z borówkami. Wspaniałe na śniadanie, jak i przekąskę
canva/arfo, Getty Images

Wyśmienite racuchy z borówkami. Wspaniałe na śniadanie, jak i przekąskę

9 sierpnia 2022

Racuchy z borówkami są letnim smakołykiem, który idealnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek. Puszysta i delikatna masa o przyjemnym waniliowym aromacie po usmażeniu jest rewelacyjna. Koniecznie spróbujcie — nie tylko dzieci będą zachwycone.

Lekkie niczym chmurka racuchy z borówkami skuszą niejednego amatora słodkich przysmaków. Proste w przygotowaniu i niezwykle delikatne placki zachwycają przyjemnym waniliowym zapachem. Mało kto oprze się tak smacznej kombinacji.

Przepis na smakowite racuchy z borówkami

Składniki:

  • 4 jaja „zerówki”

  • 400 g serka homogenizowanego bez cukru lub jogurtu naturalnego

  • 200 g mąki pszennej

  • 60 g cukru lub 30 g cukru zwykłego i 30 g cukru wanilinowego

  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 250 g borówek amerykańskich lub jagód

  • esencja waniliowa (opcjonalnie)

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować słodkie racuchy z borówkami? Nie ma nic prostszego

Borówki myjemy i starannie osuszamy. Do miski przekładamy serek homogenizowany. Wbijamy jaja i mieszamy składniki ze sobą. Do masy wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier.

Dodajemy też esencję waniliową, jeśli jej używamy. Korzystając z tego produktu, należy wsypać zwykły cukier, by smak dodatku nie dominował. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej dość gęstej masy.

Zawartość miski łączmy z borówkami i rozprowadzamy je w całej objętości. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Racuchy z borówkami formujemy przy pomocy łyżki i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gdy się zrumienią, podajemy. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite racuchy. W tym artykule zdradzamy jak zrobić je z dodatkiem mąki gryczanej . Ten natomiast zawiera prosty patent na letnią wersję z brzoskwiniami .

Racuchy z borówkami są znakomite
canva/nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy