Smakosze.pl
Złociste i chrupiące racuchy z dodatkiem brzoskwini.

canva/A_Lein

Złociste i chrupiące racuchy z dodatkiem brzoskwini. Najlepszy smak sezonu

27 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Racuchy są delikatnymi i pełnymi smaku plackami na słodko, które warto podać na śniadanie. Świeże brzoskwinie pysznie urozmaicą ten rarytas, nadając mu przyjemnego aromatu. Przygotowanie jest niezwykle proste, a wychodzą rumiane i chrupiące. Warto spróbować.

Racuchy lubi wielu smakoszy. Lekkie placuszki na jogurcie będą doskonałe z sezonowymi owocami. Tym razem proponujemy wam dodanie świeżej brzoskwini, która podczas smażenia delikatnie się skarmelizuje i nabierze głębokiej słodyczy. Skusicie się?

cukinia, patison, kabaczek

Czym różnią się od siebie patison, cukinia i kabaczek? Nie każdy zna odpowiedź

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne racuchy z brzoskwinią

Składniki:

  • 4 średniej wielkości brzoskwinie

  • 400 ml jogurtu naturalnego

  • 2 jaja

  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka cukru z wanilią lub kilka kropel esencji waniliowej

  • 1/3 łyżeczki soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów z brzoskwinią:

Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy z nich pestki. Owoce kroimy w kosteczkę. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną panię wraz z solą. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią.

Dodajemy jogurt, sodę i esencję waniliową, jeśli do żółtek wsypaliśmy wcześniej sam cukier. Do miski przesiewamy mąkę tortową, po czym łączymy ją z utartymi żółtkami. Na koniec dodajemy pianę z białek oraz brzoskwinie i ostrożnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżka wykładamy masę, formując niezbyt duże placki. Smażymy je na średnim ogniu do zrumienienia, po czym obracamy. Gdy z drugiej strony będą gotowe, osuszamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Racuchy z brzoskwinią najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem.

Po inne przepisy na słodkie smakołyki z patelni zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzoną recepturę na racuchy z czekoladą. Być może skuszą was też delikatne placki z bananem.

Wyborne racuchy z brzoskwinią są idealne na śniadanie

canva/Зоряна Ивченко

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >