Smakosze.pl
Najprostszy sposób na grzybki w occie

canva/gkrphoto

Najprostszy sposób na grzybki w occie. Są tak dobre, że nikt nie zdoła opanować cieknącej ślinki

9 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Grzybki w occie skuszą niejednego smakosza. Pełen aromatu rarytas z łatwością zrobicie w domu. Prosta kombinacja kilku przypraw sprawi, że aromatyczny składnik będzie jeszcze przyjemniejszy w odbiorze. Mało kto będzie w stanie mu się oprzeć. Spróbujecie?

Dobre grzybki w occie z łatwością zrobicie sami, a będą o wiele smaczniejsze niż sklepowe odpowiedniki. Wystarczy zaopatrzyć się w sól i kilka innych przypraw, by świeże skarby lasu, zamienić w wyśmienitą przystawkę czy dodatek do dań. Skusicie się?

gołąbki po kaszubsku

Przepis na gołąbki po kaszubsku. Ich sekret tkwi w wyjątkowym farszu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smakowite grzybki w occie

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych

  • 1 średnia cebula (opcjonalnie)

  • 2 szklanki wody

  • pół szklanki octu

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3-5 ziaren pieprzu

  • 2-3 liście laurowe

  • pół łyżeczki gorczycy

Jak przyrządzić pyszne grzybki w occie? Kluczowe są proporcje

Przygotowanie grzybów rozpoczynamy od oczyszczenia ich i obgotowania w osolonym wrzątku przez 10 minut. Jeśli są bardzo duże, można je porozcinać na mniejsze kawałki. Odsączone na sicie grzyby umieszczamy w czystych i wyparzonych słoikach.

Do garnku wlewamy wodę, ocet oraz przyprawy. Zagotowujemy składniki, a następnie gorącym płynem wypełniamy naczynia z grzybami. Na wierzchu można ułożyć plastry cebuli, uprzednio polane wrzątkiem.

Tak przygotowane przetwory zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości naczyń i gotujemy przez 10 minut. Grzybki w occie studzimy i przenosimy do spiżarki. Podajemy do dań mięsnych lub sałatek np. jarzynowej.

Po inne pomysły na dania z grzybami zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić z nich znakomity sos, idealny do wielu dań. Ten natomiast zawiera wskazówki, dzięki którym zrobicie znakomite faszerowane pieczarki.

Grzybki w occie są pyszne

canva/Shaiith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach

Czytaj więcej >

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >