Smakosze.pl Przepisy Wyśmienity rosół od Ewy Wachowicz. 1 składnik zaskakuje
Pawel Wodzynski/East News; canva/Sebalos, Getty Images

Wyśmienity rosół od Ewy Wachowicz. 1 składnik zaskakuje

25 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

W wielu domach dalej swojego rodzaju tradycją jest gotowanie rosołu w niedzielę, kiedy podawany jest duży dwudaniowy obiad. Ewa Wachowicz zdecydowała się zaprezentować własny przepis na tę klasyczną zupę. Prezenterka dodaje do niego odrobinę sosu sojowego, dzięki czemu wywar nabiera delikatnie azjatyckiego smaku. Recepturę zdradzamy poniżej.

Rosół jest uznawany za naturalny specyfik wspomagający układ odpornościowy w czasie zwiększonych zachorowań na grypę czy przeziębienie. Wypełniony jest wartościami odżywczymi, które dają mnóstwo energii do walki z patogenami, dlatego warto gotować go szczególnie teraz, jesienią oraz zimą.

Ewa Wachowicz znana ze swoich zdolności kulinarnych, doskonale zdaje sobie sprawę, że rosół wcale nie musi być przygotowywany tylko wedle jednej receptury. Dlatego w jej przepisie znajduje się sos sojowy, który znacznie zwiększa walory smakowe zupy, a także nadaje jej głębszego koloru.

Przepis na rosół Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 duże udka z kurczaka

  • 1 szyja indycza

  • kawałek indyka

  • 1 porcja rosołowa wołowa

  • woda

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1–2 cebule

  • kawałek pora

  • 5 łyżek sosu sojowego

  • 1 łyżeczka lubczyku

  • 1 pomidor

  • 1/4 selera

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • 2 suszone grzyby

  • pieprz

  • sól

  • makaron nitki

  • natka pietruszki

  • sok z cytryny

Gotowanie rozpocznij od włożenia mięsa do garnka i zalania go zimną wodą. Postaw na gazie, przykryj i gotuj na dużym ogniu, aż woda zacznie wrzeć. Następnie zmniejsz ogień do połowy. W międzyczasie wyławiaj szumowiny z powierzchni wody.

Obierz i umyj wszystkie warzywa. Pokrój je na mniejsze kawałki poza cebulą. Tę opal nad palnikiem, aż będzie dobrze podpieczona. Wrzuć do garnka warzywa (poza pomidorem), liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby oraz czosnek. Gotuj rosół kolejne 2 godziny.

Po tym czasie wlej do wywaru sos sojowy, dorzuć lubczyk oraz umytego pomidora. Ponownie przykryj naczynie i gotuj 30 minut. Dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z makaronem nitkami, świeżo posiekaną natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatną sałatkę jarzynową. Ten tekst wyjawia trik Ewy Wachowicz na esencjonalny rosół.

Rosół

Źródło: canva/Elena Photo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy