Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami
Jeśli chcesz pysznie zaskoczyć najbliższych, przygotuj wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami. Gołąbki są jedynym z ulubionych dań naszej kuchni, a te z bezmięsnym farszem doskonale sprawdzą się w czasie wieczerzy. Z pewnością przyciągną wszystkich swoim aromatem i ciekawością, co kryją w środku.
Najpopularniejszą wersją gołąbków z kapusty są te nadziewane mielonym mięsem i ryżem. Jednak pomysłów na farsze do gołąbków jest co najmniej kilka. Niektórzy w liście kapusty kładą nadzienie z gotowanym ziemniaków, inni z kaszy czy samego mięsa. Wigilijne gołąbki powinny być postne, a żeby były aromatyczne, warto dodać do nich leśne grzyby.
Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej lub białej
2 garście suszonych grzybów
30 dag kaszy gryczanej
1 cebula
2 łyżki oleju
40 dag pieczarek
1 ząbek czosnku
majeranek
natka pietruszki
sól, pieprz
1/2 l bulionu warzywnego
Przygotowanie wigilijnych gołąbków
Z główki kapusty ostrożnie zdejmuj pojedyncze liście. Wrzuć je na wrzątek i sparz, by straciły elastyczność. Wyjmij je delikatnie, wystudź, zetnij zgrubiałe kawałki.
Grzyby suszone opłucz, namocz w letniej wodzie. Zagotuj, gotuj 15 minut. Wystudź, wyjmij z wywaru (wywar zachowaj), osącz, drobno pokrój.
Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku. Odcedź nadmiar wody. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.
Pieczarki oczyść, drobno pokrój, dodaj do cebuli razem z grzybami leśnymi. Całość przesmaż, mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, smaż 2-3 minuty.
Grzyby wymieszaj z ugotowaną kaszą i posiekaną natką pietruszki. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Porcje farszu kładź na liściach kapusty i formuj gołąbki. Na dnie żaroodpornego naczynia połóż kilka liści kapusty. Ułóż na nich ścisło gołąbki.
Zalej je bulionem wymieszanym z grzybowym wywarem. Przykryj liśćmi kapusty, wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. godzinę. Podawaj z sosem grzybowym.
Jeśli chcesz sprawdzić, jak przygotować sos grzybowy, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na gołąbki z ziemniakami wg Magdy Gessler.
Źródło zdjęcia: canva/truembie
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poprostupycha.com