Smakosze.pl

canva/ankub; TRICOLORS/East News

Wyjątkowe pieczone pierogi do barszczu czerwonego wg. przepisu Makłowicza

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wigilijny barszcz zawsze podajecie z uszkami? Spróbujcie zjeść go z kruchymi pierożkami. Tak robi Robert Makłowicz, a swoim fanom zdradził nawet przepis na ten specjał. Grzybowe nadzienie otoczone delikatnym ciastem doskonale komponuje się ze smakiem tradycyjnej buraczanej zupy. Wypróbujcie koniecznie i zaskoczcie swoich gości.

Zdradzaliśmy już jak znany kucharz-podróżnik przyrządza karpia i z czym podaje śledzia . Teraz wracamy z recepturą na konkurencyjne względem uszek pierożki, które uświetnią wigilijna kolacje podane wraz z barszczem. Kruche grzybowe pierogi z kapustą pasują do tej zupy idealnie.

Przepis na pierogi do barszczu Roberta Makłowicza

Składniki na ciasto:

  • 200 g pszennej mąki

  • 120 g masła

  • 2 żółtka

  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

  • sól w ilości do smaku

Składniki na farsz:

  • 100 g suszonych, ugotowanych prawdziwków

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 2 łyżki kiszonej kapusty

  • pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy rozdrobnione grzyby i kapustę. Dusimy przez chwilę i doprawiamy pieprzem.

Ze składników na ciasto wyrabiamy jednolitą kulę, owijamy ją folią i chłodzimy w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Rozwałkowujemy ciasto na oprószonym mąką blacie.

Z placka wykrawamy kółka. Wypełniamy je farszem i zlepiamy. Gotowe pierogi układamy na blasze, a następnie przekładamy do piekarnika i pieczemy, aż będą rumiane. Podajemy z gorącym barszczem.

Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami będą smaczne z barszczem czerwonym

Źródło zdjęcia: canva/-slav-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: plejada

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >