Wyjątkowe pieczone pierogi do barszczu czerwonego wg. przepisu Makłowicza
Wigilijny barszcz zawsze podajecie z uszkami? Spróbujcie zjeść go z kruchymi pierożkami. Tak robi Robert Makłowicz, a swoim fanom zdradził nawet przepis na ten specjał. Grzybowe nadzienie otoczone delikatnym ciastem doskonale komponuje się ze smakiem tradycyjnej buraczanej zupy. Wypróbujcie koniecznie i zaskoczcie swoich gości.
Zdradzaliśmy już jak znany kucharz-podróżnik przyrządza karpia i z czym podaje śledzia. Teraz wracamy z recepturą na konkurencyjne względem uszek pierożki, które uświetnią wigilijna kolacje podane wraz z barszczem. Kruche grzybowe pierogi z kapustą pasują do tej zupy idealnie.
Przepis na pierogi do barszczu Roberta Makłowicza
Składniki na ciasto:
200 g pszennej mąki
120 g masła
2 żółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól w ilości do smaku
Składniki na farsz:
100 g suszonych, ugotowanych prawdziwków
1 mała cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki kiszonej kapusty
pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy rozdrobnione grzyby i kapustę. Dusimy przez chwilę i doprawiamy pieprzem.
Ze składników na ciasto wyrabiamy jednolitą kulę, owijamy ją folią i chłodzimy w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Rozwałkowujemy ciasto na oprószonym mąką blacie.
Z placka wykrawamy kółka. Wypełniamy je farszem i zlepiamy. Gotowe pierogi układamy na blasze, a następnie przekładamy do piekarnika i pieczemy, aż będą rumiane. Podajemy z gorącym barszczem.
Źródło zdjęcia: canva/-slav-
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: plejada