Lekka, obłędnie warzywna sałatka jarzynowa bez ziemniaków
Sałatka jarzynowa jest kultowym daniem, bez którego wielu smakoszy nie wyobraża sobie świąt. W każdym domu dodaje się nieco inne składniki i trochę inaczej przyrządza sos. W tym przepisie proponujemy wam pominięcie ziemniaka, a sos uzupełniamy o pikantną i wyrazistą musztardę francuską, która podkreśli smak warzyw. Spróbujcie koniecznie.
Przepisów na jarzynową na naszej stronie było już wiele. Zdradzaliśmy jak zrobić ją z marynowanymi grzybami i jakie modyfikacje wprowadzić, aby mogli zjeść ją weganie. Tym razem proponujemy, by zrobić ją w nieco kwaśniejszym wydaniu z dodatkiem ogórka i soczystego jabłka. Będzie smaczna i pełna charakteru mimo braku ziemniaka. Dajcie się skusić, a nie pożałujecie.
Przepis na sałatę jarzynową bez ziemniaków
Składniki:
3 jaja
4 duże marchewki
1 średnia pietruszka
1/4 dużego selera korzeniowego
1 kwaśne jabłko
400 g groszku konserwowego
6 ogórków kiszonych
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy Dijon
sól i pieprz w ilości d smaku
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszkę i selera myjemy i gotujemy, aż będą miękkie, lecz nie rozgotowane. Jajka gotujemy na twardo. Wszystko studzimy i obieramy, a wywar z gotowania warzyw zachowujemy do zupy.
Warzywa i jaja kroimy w kostkę. Ogórki kiszone również siekamy i łączymy z pozostałymi warzywami w misce. Jabłko obieramy i pozbawiamy je gniazda nasiennego.
Pokrojony owoc dodajemy do sałatki. Groszek osączamy z zalewy i dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy.
Dodajemy musztardę, majonez i jogurt i doprawiamy do smaku. Odstawiamy, by smaki się połączyły. Podajemy z pieczywem. Smacznego.
Źródło: canva/egiss
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smacznapyza Zapraszamy na nasz Instagram