Wytrawny tort naleśnikowy. Przełóż go uwielbianym składnikiem i zapiecz. Prawdziwe niebo w gębie
Słowo "tort" kojarzy się nam ze słodkim wypiekiem. My łamiemy ten stereotyp i prezentujemy obłędny tort naleśnikowy w wytrawnej odsłonie. Kremowy sos z pieczarkami sprawia, że danie jest pyszne i wprost rozpływa się w ustach. Spróbuj raz, a będziesz wracać do tego przepisu wielokrotnie.
Serce tortu naleśnikowego stanowi aromatyczny farsz na bazie pieczarek i kremowego serka. Nie może zabraknąć także słodkiej podsmażonej cebulki oraz aromatycznych ziół. Całość idealnie łączy smakowity tarty ser. Ten tort naleśnikowy to prawdziwa symfonia smaków.
Przepis na niezwykły tort naleśnikowy
Składniki na naleśniki:
-
2 jajka
-
2 szklanki mleka
-
2 szklanki mąki
-
1/3 szklanki wody gazowanej
-
łyżka oleju
-
szczypta soli
Składniki na farsz:
-
500 g pieczarek
-
2 średnie cebule
-
250 g serka typu Philadelphia
-
1/4 kostki masła
-
1 duży kubek śmietany 18%
-
sól i pieprz do smaku
-
1 łyżka ziół prowansalskich
Pozostałe składniki:
-
szklanka startego sera żółtego
Jak przygotować wytrawny tort naleśnikowy?
Przygotuj placki do tortu naleśnikowego . W dużej misce wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki na ciasto i odstaw je na 10 minut , aby odpoczęło. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni smaż kolejne naleśniki. Gotowe układaj w stosik.
W następnej kolejności zajmij się farszem do tortu naleśnikowego . W tym celu pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj . Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę , a za chwilę dodaj pieczarki. Smaż oba składniki 10-15 minut, aż grzyby ładnie się zrumienią .
Do zawartości patelni dołóż serek i śmietanę , dopraw farsz tortu naleśnikowego solą i pieprzem . Podgrzewaj całość do momentu uzyskania gęstego sosu . Następnie zdejmij patelnię z ognia .
Dno dużego naczynia żaroodpornego posmaruj odrobiną masła. Układaj w nim na przemian naleśniki i pieczarkowy farsz. Wierzch ostatniego naleśnika posyp serem żółtym i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Tort naleśnikowy jest gotowy do podania, kiedy ser rozpuści się i ładnie zrumieni.
Warstwowo zapiekany specjał znajdziesz również w tym przepisie . Naleśniki w wytrawnej odsłonie prezentowaliśmy tutaj .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
1 błąd i sałatka jarzynowa będzie niesmaczna. Koniecznie go unikaj, a potrawa zyska też na wyglądzie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama