Smakosze.pl Porady Wziął sitko i pokazał sztuczkę z masłem. Nie do wiary, że tak to działa
Screen z film na profilu Arnie na Facebooku

Wziął sitko i pokazał sztuczkę z masłem. Nie do wiary, że tak to działa

10 lutego 2023

Masło jest stosowane w wielu daniach kuchni polskiej. Zazwyczaj topimy je lub dodajemy do ciast. Sztuczka z sitkiem w roli głównej, którą pokazał jeden z twórców internetowych, może pomóc nam przygotować tłuszcz do pracy. Jest zaskakująco skuteczna.

Po masło wielu z nas sięga na co dzień. Każdy zna też z pewnością problem zbyt twardej kostki tłuszczu, który utrudnia przyrządzenie niektórych przysmaków. Jeden z twórców internetowych pokazał jak w prosty sposób poradzić sobie z wyzwaniem.

Masło można rozdrobnić na sicie

Jeden z internetowych twórców wykorzystał sitko w nietypowy sposób. W filmie na profilu Arnie zobaczyć możemy, jak za jego pomocą sprzętu do odcedzania chłopak rozdrabnia masło na cienkie wiórki.

W takiej postaci tłuszcz z pewnością szybciej się stopi. Łatwiej go będzie także wymieszać mąką czy cukrem podczas przyrządzania ciasta. Nie narazimy się na niepowodzenie, a oszczędzimy energię i czas, jakie musielibyśmy zużyć, by podgrzać produkt.

Czynność prezentowana na wideo wydaje się niemal nie wymagać wysiłku. Może okazać się też sporym ułatwieniem podczas przyrządzania kanapek czy grzanek , które z cienką warstwą masła smakować będą zdecydowanie lepiej.

Na sicie zetrzecie nie tylko masło

W drugiej części krótkiego wideo widzimy jak twórca przy pomocy kuchennego sprzętu ściera ser żółty. Używa metalowego sitka, a nabiał wygląda na jeden z tych bardziej miękkich, lecz wciąż jest to imponujące. Jeśli nie będziecie mieli pod ręką tarki do jarzyn - wiecie, co robić.

Na naszej stronie znajdziecie więcej wskazówek, które ułatwią wam gotowanie. Sprawdźcie koniecznie, co zrobić, by panierka nie odpadała od kotletów . Warto także zapoznać się z poradami dotyczącymi przeciwdziałania ciemnieniu startych ziemniaków . Sztuczki sprawdzą się również, gdy będziemy ścierać jabłka lub chrzan.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: FB/Arnie

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy