Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Cudowne faworki zrobisz z 1 produktu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.02.2023 22:45

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Cudowne faworki zrobisz z 1 produktu

Faworki z 1 składnika
canva/Aneta_Gu

Faworki z jednego składnika przygotujesz błyskawicznie. Bez mąki, bez wyrabiania i smażenia. Wystarczy, że pokroisz ciasto francuskie i upieczesz je w piekarniku. Faworki są złociste, chrupiące i pełne smaku. Oprósz je cukrem pudrem, a znikną błyskawicznie.

Wszyscy uwielbiamy faworki. Smażone, chrupiące ciasto oprószone cukrem pudrem jest pysznym dodatkiem do kawy lub herbaty nie tylko w tłusty czwartek. Ciasto na ten tradycyjny przysmak jest jednak dość czasochłonne. Ciasto musimy dobrze wyrobić, rozwałkować, wykrawać i smażyć.

Mimo, że do ciasta na faworki dodajemy odrobinę spirytusu, aby nie piło oleju podczas smażenia, to i tak słodycze są dość ciężkie i tłuste. Doskonałą alternatywą są faworki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjny przysmak w nowej odsłonie posmakuje każdemu.

Do przygotowania faworków potrzebujemy wyłącznie ciasta francuskiego. Są więc nie tylko lżejsze, ale i tańsze od klasycznych. Faworki pieczemy 11 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu są pięknie przyrumienione i bardzo chrupiące.

Przepis na faworki bez grama mąki i bez smażenia

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • cukier puder do oprószenia

Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w cienkie paski. Po środku każdego zrób nacięcie i przełóż przez nie brzegi w taki sposób, aby powstały faworki. Faworki poukładaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 11 minut. Po tym czasie ostudź faworki, oprósz cukrem pudrem i podaj, smacznego.

Z ciasta francuskiego przygotujesz również wyśmienite kremówki oraz wytrwane paszteciki. Koniecznie musisz spróbować.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: