Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie uwierzysz co Czesi dodają do placków ziemniaczanych. 100 razy lepsze od zwykłych

Nie uwierzysz co Czesi dodają do placków ziemniaczanych. 100 razy lepsze od zwykłych

Placki ziemniaczane po czesku
canva/JackF

Placki ziemniaczane po czesku są znakomite. Chrupiące i pełne smaku danie zawiera boczek, dzięki czemu jego tekstura jest jeszcze ciekawsza. Wykonanie wciąż pozostaje proste. Musicie spróbować.

Obok placków ziemniaczanych po czesku, wzbogaconych o boczek i doprawionych majerankiem oraz czosnkiem, nikt nie przejdzie obojętnie. Pięknie pachnący, chrupiący i sycący rarytas nie ma sobie równych. Raz spróbujecie i jeszcze nie raz je usmażycie. Są wyśmienite.

Przepis na placki ziemniaczane po czesku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków 2 duże jaja

  • 125 ml mleka

  • około 200 g boczku

  • około 150 g mąki ziemniaczanej

  • 1 główka czosnku

  • 1-2 łyżki majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • smalec do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane po czesku? Dodajcie boczek, a będą pyszne

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach wprost do dużej miski. Następnie dodajemy jaja, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, i pokrojony w kosteczkę boczek. Wszystko doprawiamy majerankiem i mieszamy, delikatnie ugniatając składniki.

Masę odstawiamy na 3-4 minuty. Wrzucamy posiekany czosnek i wlewamy mleko, po czym, jeśli masa jest jeszcze mało zwarta, wsypujemy do 3 łyżek mąki ziemniaczanej. Dalej wyrabiamy, a jeśli płynu w misce wciąż będzie sporo, wsypujemy kolejne 2 łyżki skrobi.

Na patelni topimy smalec. Masę przenosimy na patelnię, formując placki. Smażymy na niewielkim ogniu przez kilka minut z każdej strony. Na koniec placki ziemniaczane po czesku powinny być lekko rumiane. Podajemy z kapustą kiszoną lub z kwaśną śmietaną. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ziemniaczane. Szczególnie polecamy prosty patent na danie z dodatkiem pieczarek i sera żółtego. Być może skusi was też specjał przyrządzany z ugotowanych ziemniaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: