Smakosze.pl Porady Z czym lepiej nie łączyć jajek?
magnez2, Getty Images

Z czym lepiej nie łączyć jajek?

16 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Choć jajka są zdrowe i pożywne, niektóre kombinacje ich z innymi produktami spożywczymi są niewskazane. Dodawanie do jajek popularnego majonezu, czy popijanie ich mlekiem ma negatywny wpływ na trawienie i przyswajanie wartości odżywczych. Prezentujemy niżej kilka produktów, których nie warto dodawać do tego przysmaku.

W jajkach znajdują się praktycznie wszystkie substancje odżywcze poza kwasem askorbinowym, dlatego mnóstwo ludzi uważam je, za najlepsze możliwe jedzenie. Ciężko się z nimi nie zgodzić, w końcu smak, jak i zawartość jajek są doskonałe.

Niestety podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, tak i jajka mają swoje ograniczenia. Największym z nich są inne składniki, które często podajemy wraz z nimi. Część z nich nie powinna się nigdy obok nich znaleźć.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu

Czego nie dodawać do jajek?

Prawdopodobnie najbardziej kontrowersyjnym składnikiem jest masło. Mało kto wyobraża sobie kanapkę z jajkiem bez smarowidła, lecz tłuszcz z masła spowalnia trawienie i metabolizm - wraz sadzonymi tworzy bardzo tuczącą kombinację.

Substancje zawarte w mleku i jajkach wzajemnie się neutralizują, dlatego popijanie ich szklanką mleka sprawia, że organizm nie jest w stanie przyswoić wielu wartości. To samo może dotyczyć innych nabiałów.

Tak jak masło, majonez jest w większości zrobiony z tłuszczu, który negatywnie wpływa na wchłanianie części substancji z jajek. Mimo iż majonez doskonale do nich pasuje, przyjemność nie jest warta straty.

Odpadają także ryż i ziemniaki

Ryż i jajka są wyjątkowo ciężkostrawnym daniem, które długo się trawi i zalega w układzie pokarmowym. Co więcej oba produkty wzajemnie się neutralizują i powstrzymują ciało przed przyswojeniem substancji odżywczych.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.

W kartoflach z kolei znajdują się minerały, które hamują wchłanianie wapnia i żelaza z jajek. Jeśli więc twoja dieta wymaga sporych ilości obu produktów, zajadaj się nimi o różnych porach dnia.

W jajkach obecna jest awidyna, która osłabia działanie witaminy B7 znajdującej się w tłustych rybach. Jajka mają wiele innych źle działających połączeń z różnymi produktami, dlatego przed posiłkiem warto sprawdzić jak na siebie wpływają pojedyncze składniki.

Projekt bez tytułu (11)
Jajka z majonezem

Źródło: geargodz, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieceinspiracje.pl; dompelenpomyslow.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy