Smakosze.pl Porady Z czym najlepiej podawać kluski śląskie?
Canva.com / sitriel

Z czym najlepiej podawać kluski śląskie?

7 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kluski śląskie są klasyka uwielbianą szczególnie przez miłośników polskiej tradycyjnej sztuki kulinarnej. Można bowiem podawać je z najróżniejszymi produktami jak sosy, gulasze, skwarki, smażona cebulka czy zwykłe masło. Poniżej pokazujemy najlepsze połączenia, które z kluskami śląskimi nie mają sobie równych.

Kluski śląskie same w sobie nie są niczym wyjątkowym. Ot sprężyste kluski z ciasta ziemniaczanego z charakterystycznym wgłębieniem na środku. Dlatego najwięcej emocji wywołują zwykle dodatki, które dodaje się do klusek.

Kluski śląskie stanowią doskonały zamiennik klasycznych makaronów, kasz, ryżu i ziemniaków, jeśli te produkty już się tobie znudziły. Aby cieszyć się z każdego kęsa, umieść je na talerzu wraz z poniższymi propozycjami.

Co podać do klusek śląskich?

Najbardziej klasycznym pomysłem jest oczywiście mięso duszone w gęstym i aromatycznym sosie. Zwykle jest to wieprzowina lub wołowina, które po wielogodzinnym gotowaniu dosłownie rozpływają się w ustach.

Świetnym wyborem dla tych, którzy nie jedzą mięsa, będzie sos do klusek śląskich na bazie grzybów . Esencjonalny i oblepiający sos pokrywa kluski smaczną warstwą, na której sam widok zaczyna szybko ciec ślinka.

Doskonałe połączenie smaków uzyskasz również z najbardziej podstawowych składników - takich jak masło. Roztopione masło może być polane po kluskach z odrobiną soli. Taka propozycja jest pysznym dodatkiem do głównego dania.

Kluski śląskie inaczej

Myśląc o kluskach śląskich, do głowy przychodzą głównie pomysły na słone i wytrawne rozwiązania, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je na słodko. Ta wersja z pewnością spodoba się głównie najmłodszym.

Do klusek na słodko warto przygotować sos owocowy, którym można polać podgrzane kluseczki. Niektórzy po prostu posypują je podprażoną bułką tartą z masłem i cukrem - tak, jak leniwe kluski.

Innym bardzo częstym rozwiązaniem jest polanie klusek zwykłym sosem pomidorowym znanym z kuchni włoskiej. Aromatyczne przyprawy i słodko-kwaśny smak pomidorów pysznie komponują się z delikatnymi kluskami.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy tajniki przygotowywania klasycznych klusek śląskich.

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy; glodnapolka

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy