Z czym najlepiej podawać kluski śląskie?
Kluski śląskie są klasyka uwielbianą szczególnie przez miłośników polskiej tradycyjnej sztuki kulinarnej. Można bowiem podawać je z najróżniejszymi produktami jak sosy, gulasze, skwarki, smażona cebulka czy zwykłe masło. Poniżej pokazujemy najlepsze połączenia, które z kluskami śląskimi nie mają sobie równych.
Kluski śląskie same w sobie nie są niczym wyjątkowym. Ot sprężyste kluski z ciasta ziemniaczanego z charakterystycznym wgłębieniem na środku. Dlatego najwięcej emocji wywołują zwykle dodatki, które dodaje się do klusek.
Kluski śląskie stanowią doskonały zamiennik klasycznych makaronów, kasz, ryżu i ziemniaków, jeśli te produkty już się tobie znudziły. Aby cieszyć się z każdego kęsa, umieść je na talerzu wraz z poniższymi propozycjami.
Co podać do klusek śląskich?
Najbardziej klasycznym pomysłem jest oczywiście mięso duszone w gęstym i aromatycznym sosie. Zwykle jest to wieprzowina lub wołowina, które po wielogodzinnym gotowaniu dosłownie rozpływają się w ustach.
Świetnym wyborem dla tych, którzy nie jedzą mięsa, będzie sos do klusek śląskich na bazie grzybów . Esencjonalny i oblepiający sos pokrywa kluski smaczną warstwą, na której sam widok zaczyna szybko ciec ślinka.
Doskonałe połączenie smaków uzyskasz również z najbardziej podstawowych składników - takich jak masło. Roztopione masło może być polane po kluskach z odrobiną soli. Taka propozycja jest pysznym dodatkiem do głównego dania.
Kluski śląskie inaczej
Myśląc o kluskach śląskich, do głowy przychodzą głównie pomysły na słone i wytrawne rozwiązania, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je na słodko. Ta wersja z pewnością spodoba się głównie najmłodszym.
Do klusek na słodko warto przygotować sos owocowy, którym można polać podgrzane kluseczki. Niektórzy po prostu posypują je podprażoną bułką tartą z masłem i cukrem - tak, jak leniwe kluski.
Innym bardzo częstym rozwiązaniem jest polanie klusek zwykłym sosem pomidorowym znanym z kuchni włoskiej. Aromatyczne przyprawy i słodko-kwaśny smak pomidorów pysznie komponują się z delikatnymi kluskami.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy tajniki przygotowywania klasycznych klusek śląskich.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisy; glodnapolka