Smakosze.pl
Kluski śląskie

Canva.com / sitriel

Przepis na tradycyjne kluski śląskie

23 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Klasyczne kluski śląskie najczęściej podaje się z duszonym w sosie mięsie, jednak istnieją inne opcje. Doskonale pasują z sosem grzybowym czy pomidorowym z masłem, wzorowanym odrobinę na kuchni włoskiej. Przepis na nie jest banalnie prosty i każdy może go wykonać.

Kluski śląskie to produkt znany praktycznie każdemu Polakowi - ich miękka, a zarazem elastyczna konsystencja świetnie sprawdza jako baza do gęstego sosu. Taki sposób jedzenia ich jest również najbardziej popularny.

W kontekście dodatku do tych klusek ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia kucharza. Najpopularniejszy jest bez wątpienia sos z duszonym mięsem, jednak równie dobrze sprawdza się standardowy sos grzybowy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kluski śląskie

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 200 g skrobi ziemniaczanej

  • 1 średnie jajko

  • pół płaskiej łyżeczki soli

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa lub (gdy są jeszcze ciepłe) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Przełóż je do dużej miski, ugnieć i podziel je na cztery części.

Kiszona kapusta wyjdzie idealnie

Prosty sposób na kiszoną kapustę

CZYTAJ DALEJ

Wyjmij jedną część i wsyp na jej miejsce skrobię ziemniaczaną. Z powrotem dodaj odłożone ziemniaki, wbij jajko i wsyp sól. Zacznij mieszać ciasto dłońmi, aż uzyskasz plastyczną i delikatną masę.

Uformuj w dłoniach kształt klusek śląskich. W garnku zagotuj wodę z dużą ilością soli. Wrzucaj do niej uformowane kluchy partiami. Po wypłynięciu ich na powierzchnie gotuj je jeszcze 3 minuty. Smacznego.

Kluski śląskie

Źródło: Canva.com / sitriel

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl; przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >