Przepis na tradycyjne kluski śląskie
Klasyczne kluski śląskie najczęściej podaje się z duszonym w sosie mięsie, jednak istnieją inne opcje. Doskonale pasują z sosem grzybowym czy pomidorowym z masłem, wzorowanym odrobinę na kuchni włoskiej. Przepis na nie jest banalnie prosty i każdy może go wykonać.
Kluski śląskie to produkt znany praktycznie każdemu Polakowi - ich miękka, a zarazem elastyczna konsystencja świetnie sprawdza jako baza do gęstego sosu. Taki sposób jedzenia ich jest również najbardziej popularny.
W kontekście dodatku do tych klusek ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia kucharza. Najpopularniejszy jest bez wątpienia sos z duszonym mięsem, jednak równie dobrze sprawdza się standardowy sos grzybowy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kluski śląskie
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
200 g skrobi ziemniaczanej
1 średnie jajko
pół płaskiej łyżeczki soli
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa lub (gdy są jeszcze ciepłe) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Przełóż je do dużej miski, ugnieć i podziel je na cztery części.
Wyjmij jedną część i wsyp na jej miejsce skrobię ziemniaczaną. Z powrotem dodaj odłożone ziemniaki, wbij jajko i wsyp sól. Zacznij mieszać ciasto dłońmi, aż uzyskasz plastyczną i delikatną masę.
Uformuj w dłoniach kształt klusek śląskich. W garnku zagotuj wodę z dużą ilością soli. Wrzucaj do niej uformowane kluchy partiami. Po wypłynięciu ich na powierzchnie gotuj je jeszcze 3 minuty. Smacznego.
Źródło: Canva.com / sitriel
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje.pl; przepisy.pl