Smakosze.pl Przepisy Z mięsa zrób kieszonkę i włóż 2 dodatki. Hitowe kotlety na rodzinny obiad
Fot. Shutterstock/Anamaria Mejia

Z mięsa zrób kieszonkę i włóż 2 dodatki. Hitowe kotlety na rodzinny obiad

23 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Kotlety to przysmak, który uwielbia wiele osób. Moa być schabowe, mielone, z piersi z kurczaka czy też warzywne. Razem z dodatkami w postaci ziemniaków i surówki są kandydatem do przepysznego obiadu. Dlatego też przedstawiamy Wam przepis na niecodzienne kotlety, które z pewnością podpasują Waszym kubkom smakowym.

Kotlety przysmakiem Polaków

Kotlety w naszym smaku są bardzo popularną potrawą . Przepisów na nie jest mnóstwo, a każdy wyróżnia się czymś innym. Schabowe charakteryzują się tym, że mają niesamowicie chrupiącą panierkę, a złoty kolor dodaje im wspaniałego uroku . Mielone są bardzo soczyste i rozpływają się w ustach. Kotlety z piersi z kurczaka są mięciutkie i jest to bardzo dobra alternatywa dla schabowych. Natomiast warzywne są świetnym wyborem dla osób, które nie spożywają mięsa.

Te, które chcemy Wam dzisiaj zaproponować to kotlety szwajcarskie. Nie są tak popularne, jak te wyżej wymienione, ale warto je przygotować .

Kotleciki.jpg
Fot. Shutterstock/Anamaria Mejia
Zrób na kolację proste smarowidło do chleba. Smaczniejsze i zdrowsze niż smalec

Cordon bleu, czyli idealny obiad na poniedziałek

Cordon bleu to kotlety schabowe z serem , które są gwarancją dobrego smaku, a ich składniki sprawiają, że całe danie wprost rozpływa się w ustach. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 500 g schabu środkowego
  • około 80 g szynki w plasterkach
  • około 80 g sera żółtego w plasterkach
  • 1 jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować pyszne kotlety szwajcarskie?

Czasami warto przygotować coś innego nić tradycyjne kotlety dobrze znane w naszym kraju. Cordon bleu to świetna potrawa , która zachwyci Was swoim smakiem i aromatem.

W pierwszej kolejności 500 g mięsa dzielimy na 5 kotletów. Następnie rozbijamy je tłuczkiem tak, aby ich grubość wynosiła mniej więcej 5-7 mm . Wszystkie posypujemy solą i pieprzem.

Surowe kotlety schabowe
Fot. Canva/IgorDutina

Następnie każdego kotleta nakrywamy szynką tak, aby nie wychodziła ona poza jego zarys. Następnie na szynkę nakładamy plaster żółtego sera i składamy nasze kotlety na pół , po czym obsypujemy je mąką pszenną z obu stron.

Do miski wbijamy jajko i rozbijamy je na gładko przy pomocy widelca. W osobnej misce natomiast umieszczamy bułkę tartą. Każdego kotleta maczamy najpierw w jajku , a potem od razu w bułce tartej z obu stron . Nie zapominajmy też o bokach.

Kotlety smażymy na patelni w głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu przez około 5 minut na każdej stronie . Robimy to na średnim ogniu.

Tak przygotowane kotlety szwajcarskie podajemy z ulubionymi dodatkami . Mogą to być ziemniaki, przesmażone pieczarki lub surówka.

Kotlety szwajcarskie z szynką i serem w środku
Fot. Canva/Slatan

Sprawdź przepis na pyszne tortille z jajkami . Zobacz, jak skutecznie wyczyścić blachę piekarnika .

Wspierają pracę wątroby i obniżają cholesterol. Polacy je uwielbiają
Zrób na kolację proste smarowidło do chleba. Smaczniejsze i zdrowsze niż smalec
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy