Smakosze.pl Przepisy Zachwycająca, błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana od Okrasy
canva/Olga Yastremska's Images

Zachwycająca, błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana od Okrasy

3 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli masz już dosyć kotletów i dań mięsnych mamy dla ciebie ciekawą propozycję na dzisiejszy obiad. Przygotuj zachwycającą, błyskawiczną zapiekankę ziemniaczaną według Karola Okrasy. Nie potrzebujesz wielu dodatków, ani nawet grama mięsa, przy zapiekance nie ma też dużo pracy. Gwarantujemy, że ta potrawa będzie przyjemną odmianą dla domowników.

Choć to dania mięsne uważane są za najbardziej pożywne, to jednak nie każdy za mięsem przepada. Zresztą ile można go jeść. Mięso nie jest ani zdrowe, ani nie powinniśmy spożywać go zbyt często. Dlatego od czasu do czasu warto zrobić sobie obiadową odmianę, nawet jeśli jest się mięsożercą.

W zapiekance proponowanej przez Karola Okrasę nie ma krzty mięsa. Jej podstawą są ziemniaki, a ważnym smakowym dodatkiem pieczarki i suszone pomidory. Smak całości dopełniają przyprawy i aksamitna śmietanka.

Zachwycająca, błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana od Okrasy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 50 dag pieczarek

  • olej

  • 1 łyżka masła

  • 1 cebula

  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju

  • 500 ml śmietanki 30 proc.

  • 2 ząbki czosnku

  • gałązka świeżego rozmarynu

  • majeranek

  • natka pietruszki

  • masło i mąka do wysypania formy

  • 5 dag twardego, startego sera

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • sól, pieprz

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej

Ziemniaki umyj, obierz, opłucz. Pokrój w plastry grubości ok. 1/2 cm, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 10 minut, odcedź. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, przesmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj masło, oprósz je solą i pieprzem, smaż, aż odparuje cały płyn.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do pieczarek. Całość przesmaż, by cebula delikatnie zmiękła. Dodaj łyżkę oleju z suszonych pomidorów oraz listki rozmarynu, wymieszaj, chwilę przesmaż.

Obgotowane ziemniaki wymieszaj w garnku ze śmietanką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w paski, suszone pomidory oraz podsmażone pieczarki. Wymieszaj, zagotuj, gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw majerankiem, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki (odłóż 2-3 gałązki do dekoracji).

Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, oprósz mąką. Przełóż do niego zawartość garnka, lekko ubij łyżką. Wierzch posyp startym serem. Całość zapiekaj ok. 50 minut w piekarniku o temperaturze 170 st. C.

Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, każdy przekrój na pół. Pomidorki wymieszaj z listkami natki pietruszki i 2-3 łyżkami oleju z pomidorów. Mieszanką polej zapiekankę, od razu podawaj.

Więcej inspiracji na pyszne dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie. Zobacz, jak przygotować kalafior zapiekany w sosie serowym , a także jak zrobić pożywne kotlety ruskie .

smażenie pieczarek
smażenie pieczarek

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Lukenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy