Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety ruskie - pomysłowy sposób na tani i pyszny obiad

Kotlety ruskie - pomysłowy sposób na tani i pyszny obiad

Kotlety ruskie
canva/Mykola Lunov

Kotlety, które nie zawierają mięsa, a przy tym są sycące i wyjątkowo smaczne? To możliwe. Wystarczy, że do ich przyrządzenia wykorzystamy składniki, które zazwyczaj trafiają jako farsz do pierogów ruskich. Spróbujcie koniecznie.

Kotleciki z farszu na pierogi ruskie są nie tylko pyszne i proste w przygotowaniu, ale też nie kosztują wiele i sycą na długo. Sekretem ich idealnego smaku jest dokładne doprawienie masy. Nie możemy tu żałować soli czy pieprzu — wsypmy tyle przypraw, ile naszym zdaniem potrzeba. W przeciwnym wypadku będą mdłe i bez wyrazu.

Przepis na pyszne kotlety ruskie

Z poniższych składników przygotujemy 30 kotletów, czyli 6-7 porcji. Jeżeli nie zjemy ich od razu, warto je więc zamrozić, albo użyć połowy wymienionej ilości produktów.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 2 średnie cebule

  • 2 średnie jaja

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • bułka tarta

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy je i odparowujemy na niewielkim ogniu, co jakiś czas potrząsając garnkiem, by ziemniaki równomiernie się osuszyły. Odstawiamy je do przestudzenia.

Cebulę obieramy z łupiny, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, do czasu aż się zeszkli i lekko zarumieni. Odstawiamy ją na bok, aby wystygła.

Jeszcze ciepłe, ale już odparowane, ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia lub przeciskamy przez praskę. Twaróg również mielimy i łączymy go z zimnymi ziemniakami oraz z podsmażoną cebulką.

Masę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jaja i mieszamy, aż do połączenia się składników. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, możemy dosypać trochę bułki tartej. Formujemy kotleciki delikatnie zwilżonymi dłońmi. Każdy obtaczamy w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy półcentymetrową warstwę oleju i na nim smażymy kotleciki z obu stron na rumiano. Gotowe odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Świetnym uzupełnieniem tego dania będzie domowy sos grzybowy. Nie zapomnijmy jednak o zdrowej surówce. Warto skusić się na marchewkową z chrzanem. Pikantny smak doskonale komponuje się z łagodnością ziemniaków i sera. Kotleciki możecie też podać z gulaszem.

Tłuczone ziemniaki w misce
Tłuczone ziemniaki w misce

Źródło zdjęcia: canva/Zoryanchik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram