Smakosze.pl Przepisy Zachwycająca pasta z pieczonego czosnku. Pyszny dodatek do kanapek
canva/MarianVejcik, Getty Images

Zachwycająca pasta z pieczonego czosnku. Pyszny dodatek do kanapek

15 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Czosnek najczęściej stosowany jest jako przyprawa, jednak można wykorzystać go w zupełnie innym stylu. Jednym z doskonałych sposobów jest upieczenie go i przygotowanie z niego pasty. Ta świetnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek, można ją także dodawać do zup, sosów i wielu innych.

Czosnek po upieczeniu traci wiele ze swojej ostrości, przez co jedzenie go w dużych ilościach jest znacznie prostsze. Dodatkowo ząbki nabierają delikatnej słodyczy i aksamitnej konsystencji.

Pieczony czosnek wykazuje działanie bardzo podobne do surowego. Regularne spożywanie go poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, przyspiesza metabolizm czy opóźnia proces starzenia się organizmu.

Przepis na pastę z pieczonego czosnku

Składniki:

  • 5 główek czosnku

  • sól

  • oliwa

  • pieprz

  • słodka papryka

Zacznij od obrania główek czosnku z luźnych fragmentów pergaminowej skórki. Następnie z każdej główki odetnij górę w taki sposób, aby każdy ząbek został odkryty. Pozostaw główki na blacie przez około 30 minut.

W tym czasie w ząbkach wytworzy się mnóstwo allicyny, substancji odpowiadającej za większość właściwości czosnku. Ułóż główki na blaszce, posyp je solą oraz czarnym pieprzem, a także skrop oliwą.

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza na 20-30 minut. Po upieczeniu wyciśnij czosnek do słoików. Wymieszaj go ze słodką papryką, a następnie schowaj do lodówki. Pasta jest gotowa. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić domowy ketchup. Ten tekst zdradza przepis na domową kiełbasę ze słoika.

Czosnek

Źródło zdjęcia: canva/Vinodkpillai, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: najlepszewkuchni; parenting

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy