Zachwycająca pasta z pieczonego czosnku. Pyszny dodatek do kanapek
Czosnek najczęściej stosowany jest jako przyprawa, jednak można wykorzystać go w zupełnie innym stylu. Jednym z doskonałych sposobów jest upieczenie go i przygotowanie z niego pasty. Ta świetnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek, można ją także dodawać do zup, sosów i wielu innych.
Czosnek po upieczeniu traci wiele ze swojej ostrości, przez co jedzenie go w dużych ilościach jest znacznie prostsze. Dodatkowo ząbki nabierają delikatnej słodyczy i aksamitnej konsystencji.
Pieczony czosnek wykazuje działanie bardzo podobne do surowego. Regularne spożywanie go poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, przyspiesza metabolizm czy opóźnia proces starzenia się organizmu.
Przepis na pastę z pieczonego czosnku
Składniki:
-
5 główek czosnku
-
sól
-
oliwa
-
pieprz
-
słodka papryka
Zacznij od obrania główek czosnku z luźnych fragmentów pergaminowej skórki. Następnie z każdej główki odetnij górę w taki sposób, aby każdy ząbek został odkryty. Pozostaw główki na blacie przez około 30 minut.
W tym czasie w ząbkach wytworzy się mnóstwo allicyny, substancji odpowiadającej za większość właściwości czosnku. Ułóż główki na blaszce, posyp je solą oraz czarnym pieprzem, a także skrop oliwą.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza na 20-30 minut. Po upieczeniu wyciśnij czosnek do słoików. Wymieszaj go ze słodką papryką, a następnie schowaj do lodówki. Pasta jest gotowa. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić domowy ketchup. Ten tekst zdradza przepis na domową kiełbasę ze słoika.
Źródło zdjęcia: canva/Vinodkpillai, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
-
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
-
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: najlepszewkuchni; parenting