Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zachwycająca sałatka oczaruje bliskich
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Z mięsa z rosołu możemy zrobić fenomenalną sałatkę, która będzie totalnym hitem. Sałatka jest bardzo pożywna, zawiera również ryż i sporo warzyw. Sałatka z mięsa z rosołu jest świetnym pomysłem na lunch, podwieczorek i kolację.
Rosół drobiowo- wołowy to jedno z bardziej aromatycznych i rozgrzewających dań. Wiele osób zastanawia się, jak wykorzystać mięso z rosołu, warzywa i resztkę wywaru. Mamy kilka ciekawych propozycji, jedną z moich ulubionych jest pożywna sałatka z ryżem, ogórkami konserwowymi i innymi warzywami.
Z mięsa z rosołu, oprócz sałatki, przygotujemy również farsz do pierogów, krokietów, pyz z mięsem. Domowy pasztet to pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw rosołowych, pasztet jest idealny na kanapki. Resztka wywaru może być bazą do wielu zup i sosów.
W ten sposób maksymalnie wykorzystamy jedzenie i nic się nie zmarnuje. Sałatkę z mięsem z rosołu przygotujemy błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Sałatka doprawiona majonezem i jogurtem jest rewelacyjnym pomysłem na danie dla całej rodziny.
Sałatka z mięsa z rosołu. Nic się nie zmarnuje, rodzina będzie zachwycona
Składniki:
-
mięso z rosołu
-
torebka ryżu
-
5 ogórków konserwowych
-
pół papryki żółtej
-
pół papryki czerwonej
-
szczypiorek
-
pół puszki kukurydzy
-
garść groszku zielonego
-
sól pieprz do smaku
-
2 łyżki majonezu
-
łyżka gęstego jogurtu naturalnego
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Sałatka będzie gotowa w kilka minut
Ugotowane mięso z rosołu oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawałki lub poszarp przy pomocy dwóch widelców, przełóż do większej miski . Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Warzywa pokrój w drobną kostkę, posiekaj koperek, odsącz kukurydzę i groszek z zalewy. Wszystkie składniki przełóż do miski z mięsem, wymieszaj. Do sałatki dodaj majonez, jogurt i dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.
Z mięsa z rosołu przygotujesz również wyśmienite pyzy z mięsem , krokiety, pasztet i pierogi .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ciocia Krysia robi najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej. Zawsze dorzuca garść słodkiego dodatku
-
Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Pomocny będzie stary trick
-
Makłowicz robi zielony chłodnik. W składzie same największe rarytasy
Źródło: przepiski