Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Pomocny będzie stary trick
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.07.2022 12:56

Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Pomocny będzie stary trick

Co robić, żeby kotlety mielone były miękkie? Pomocny będzie stary trick
canva/Nadezhda_Nesterova

Kotlety mielone to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Niestety często wychodzą suche, twarde lub nie mają chrupiącej skórki. Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Dodatek zmielonego boczku rewelacyjnie nawilża mięso, sam sposób smażenia również jest bardzo ważny.

Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z mięsa mielonego z łopatki lub szynki, wykorzystujemy również mięso mielone z indyka. Łopatka jednak jest dość twarda, szynka nie ma tłuszczu, a indyk jest suchy. Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Mamy sprawdzony i skuteczny sposób.

W kotletach mielonych bardzo ważny jest tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i zmiękcza twarde włókna. Nie jest to jednak tłuszcz roślinny, a zwierzęcy. Już niewielka ilość sprawi, że mięso będzie soczyste, delikatne i miękkie, wszyscy będą zachwyceni.

Kotlety mielone wymagają również odpowiednio smażenia, w przeciwnym wypadku mogą być spalone z zewnątrz, surowe w środku. Mogą również zacząć się dusić, a więc nie będą miały chrupiącej skórki, która w mielonych jest przysłowiową wisienką na torcie.

Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie i soczyste?

Kotlety mielone możemy przygotować zarówno z mięsa mielonego wieprzowego, jak i drobiowego, np. z indyka. Bardzo ważny jest jednak jeden dodatek- mielony boczek bez skóry.

Boczek jest tłustym mięsem, które sprawi, że kotlety będą miękkie i soczyste, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku i doskonale nawilża mięso. Do masy na kotlety przygotowanej z 500 g mięsa, dodajmy 200 g zmielonego boczku, różnica będzie zauważalna natychmiast.

Jak smażyć kotlety mielone?

Kotlety mielone smażmy na mocno rozgrzanym oleju roślinnym, najlepiej etapami. Najpierw smażmy je przez minutę na mocnym ogniu, następnie zmniejszmy go na średni i smażmy kolejne kilka minut.

Kotlety mielone będą gotowe po około 15 minutach smażenia. Nigdy nie układajmy ich ciasno na patelni, ponieważ zaczną się dusić, a nie smażyć. Nie będą również miały chrupiącej, złocistej skórki.

Kotlety mielone podaj z ziemniakami z koperkiem, a także z burakami z chrzanem, mizerią lub ogórkiem kiszonym.

Soczyste kotlety mielone
canva/ironstuff

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie