Smakosze.pl Przepisy Zachwycająca w każdym kęsie karkówka marynowana w coca-coli. Prosty pomysł na pyszny obiad
canva/Difydave

Zachwycająca w każdym kęsie karkówka marynowana w coca-coli. Prosty pomysł na pyszny obiad

30 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Oto zachwycająca w każdym kęsie karkówka marynowana w coca-coli. Jest to prosty pomysł na pyszny obiad. Jego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Napój wystarczy wymieszać z oliwą i powstałą mieszanką zalać mięso. Po upieczeniu będzie kruche i idealnie soczyste.

Karkówka jest niezwykle smacznym mięsem, zwłaszcza jeśli się ją upiecze. Oczywiście doskonale smakuje grillowana, jednak ta z piekarnika też jest niczego sobie. Szczególnie gdy wcześniej zamarynujesz mięso w mieszance coli i oliwy. Dzięki tym dodatkom zyska niepowtarzalny smak i dużą soczystość.

Zachwycająca karkówka marynowana w coca-coli

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

  • 2 łyżki ostrej musztardy

  • 1 szklanka coli

  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

  • sól, pieprz

Przygotowanie karkówki

Plastry mięsa rozbij lekko kuchennym tłuczkiem. Zmiażdżone ząbki czosnku wymieszaj z musztardą, papryką, solą i pieprzem.

Powstałą mieszanką posmaruj plastry mięsa. Umieść je w zamykanym pojemniku, wstaw na 4-5 godzin do lodówki.

Po tym czasie wymieszaj colę z oliwą i otrzymanym płynem zalej karkówkę. Wstaw ją na noc do lodówki.

Plastry karkówki ułóż w naczyniu do zapiekania, polej je marynatą. Piecz ok. 35 minut w 190 st. C. W połowie pieczenia obróć mięso, co jakiś czas polej je marynatą.

Po więcej przepisów na karkówkę zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na karkówkę pieczoną z cebulą , a także na karkówkę pieczoną w rękawie .

cola
cola

Źródło zdjęcia: canva/photosimysia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojetworyprzetwory.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy