Smakosze.pl Przepisy Zachwycająca w każdym kęsie, uwielbiana surówka farmerska
canva/YelenaYemchuk, Getty Images

Zachwycająca w każdym kęsie, uwielbiana surówka farmerska

18 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka farmerska jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków do obiadu w okresie zimowym. Jej zaletami jest prostota, wyjątkowy smak oraz zawartość wielu pozytywnych dla zdrowia substancji odżywczych. Jej głównym składnikiem jest biała kapusta, która nadaje surówce wspaniałej chrupkości i objętości.

Surówka to bardzo ważny element każdego obiadu, który opiera się zazwyczaj na mięsie oraz produktach mącznych, jak makarony. Surówki wprowadzają nie tylko świeżość i chrupkość, lecz także zdrowe wartości odżywcze.

Surówkę farmerską warto łączyć z obiadami, które składają się z intensywnego w smaku mięsa. Podanie jej do kurczaka lub indyka może przyćmić smak mięsa, ponieważ farmerska surówka jest bardzo aromatyczna.

Przepis na surówkę farmerską

Składniki:

  • 1/4 kapusty białej

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 por

  • 1 marchew

  • 1 jabłko

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżka jogurtu

  • 1 łyżeczka octu winnego

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia kapusty i oderwania wierzchnich brzydkich liści. Następnie poszatkuj ją na cienkie paseczki, do czego świetnie sprawdza się mandolina do warzyw. Posyp ją solą i odstaw na 15 minut na bok.

Marchewkę i pora obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i również zetrzyj na tarce. Odciśnij kapustę z wody i dodaj do niej starte warzywa oraz owoce. Odsącz kukurydzę i wrzuć ją do surówki.

Do miski dodaj majonez, jogurt, ocet winny, cukier, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i wstaw surówkę do lodówki na przynajmniej 30 minut przed jedzeniem . Podawaj schłodzoną. Smacznego.

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną cudowną kapustę pekińską kiszoną po koreańsku Ten tekst poświęcony został czarnym plamom na kapuście pekińskiej - wiemy czym są.

Surówka

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ogrodnikwpodróży

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy