Zachwycająca w każdym kęsie, uwielbiana surówka farmerska
Surówka farmerska jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków do obiadu w okresie zimowym. Jej zaletami jest prostota, wyjątkowy smak oraz zawartość wielu pozytywnych dla zdrowia substancji odżywczych. Jej głównym składnikiem jest biała kapusta, która nadaje surówce wspaniałej chrupkości i objętości.
Surówka to bardzo ważny element każdego obiadu, który opiera się zazwyczaj na mięsie oraz produktach mącznych, jak makarony. Surówki wprowadzają nie tylko świeżość i chrupkość, lecz także zdrowe wartości odżywcze.
Surówkę farmerską warto łączyć z obiadami, które składają się z intensywnego w smaku mięsa. Podanie jej do kurczaka lub indyka może przyćmić smak mięsa, ponieważ farmerska surówka jest bardzo aromatyczna.
Przepis na surówkę farmerską
Składniki:
-
1/4 kapusty białej
-
1 puszka kukurydzy
-
1 por
-
1 marchew
-
1 jabłko
-
1 łyżka majonezu
-
1 łyżka jogurtu
-
1 łyżeczka octu winnego
-
1 łyżeczka cukru
-
sól
-
pieprz
Zacznij od umycia kapusty i oderwania wierzchnich brzydkich liści. Następnie poszatkuj ją na cienkie paseczki, do czego świetnie sprawdza się mandolina do warzyw. Posyp ją solą i odstaw na 15 minut na bok.
Marchewkę i pora obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i również zetrzyj na tarce. Odciśnij kapustę z wody i dodaj do niej starte warzywa oraz owoce. Odsącz kukurydzę i wrzuć ją do surówki.
Do miski dodaj majonez, jogurt, ocet winny, cukier, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i wstaw surówkę do lodówki na przynajmniej 30 minut przed jedzeniem . Podawaj schłodzoną. Smacznego.
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną cudowną kapustę pekińską kiszoną po koreańsku Ten tekst poświęcony został czarnym plamom na kapuście pekińskiej - wiemy czym są.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ogrodnikwpodróży