Co oznaczają czarne plamy na kapuście pekińskiej?
Wiele osób przechowuje kapustę pekińską w lodówce przez dłuższy czas, ponieważ warzywo to znane jest z długiego okresu świeżości. Czasem pojawiają się na niej specyficzne czarne kropki - nie jest to pleśń, lecz objaw choroby o nazwie pieprzowa plamistość. Specjaliści nie są jednomyślni i nie mogą jednoznacznie odpowiedzieć, czy spożycie takiej kapusty jest szkodliwe. Dla własnego bezpieczeństwa warto z niej zrezygnować.
Kapusta pekińska na dobre zadomowiła się w naszej kuchni, głównie dzięki wyjątkowo długiej przydatności do spożycia - o ile odpowiednio się ją przechowuje. W dobrych warunkach wytrzymuje nawet 5 miesięcy bez psucia się.
Dlatego tak łatwo zapomnieć o tym, że główka kapusty znajduje się w lodówce. Po jakimś czasie na jej liściach zaczynają pojawiać się czarne wykwity, które nie wyglądają zbyt zachęcająco. Naukowcy nie są zgodni co do ich szkodliwości, lecz dla własnego spokoju zalecamy wyrzucić taką kapustę do śmieci lub kompostownika.
Czarne plamki na kapuście pekińskiej
Czarne plamki są nazywane pieprzową plamistością i pojawiają się na kapuście pekińskiej, która była przechowywana zbyt długo. Oto nie trudno, wszak jej główną zaletą jest właśnie odporność na psucie się przez dłuższy czas.
Czynnikiem, który przyspiesza pojawianie się plamek, jest niska temperatura. Dlatego nie należy przechowywać kapusty w lodówce. Zamiast niej zaleca się położyć warzywo w ciemnym i suchym miejscu, gdzie panuje temperatura pokojowa.
Inną nazwą pieprzowej plamistości jest nekrotyczna plamistość. Niestety w dużym stopniu choroba ta zależy od sposobu zbierania kapusty. Zebranie jej zbyt wcześnie, przed całkowitym dojrzeniem, zwiększa szanse wystąpienia choroby.
Czy kapusta z ciemnymi plamami może zostać zjedzona?
Tak naprawdę odpowiedź na to pytanie zależy od samego pytanego, którym się je zadaje. Część specjalistów uważa, że jeśli plamki nie wystąpiły na wszystkich liściach, wystarczy oderwać te, na których są widoczne, a resztę można zjeść.
Inni naukowcy twierdzą, że jakiekolwiek oznaki plamistości są wystarczającym argumentem do wyrzucenia zakażonego warzywa. Mogą bowiem wskazywać na groźniejsze dla człowieka choroby trawiące kapustę.
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną cudowną kapustę pekińską kiszoną po koreańsku Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.
Źródło zdjęcia: canva/Tomophafan, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mamadu