Smakosze.pl Przepisy Zachwycająca zupa gulaszowa z dodatkiem kurczaka. Prosto, tanio, smacznie
canva/arfo, Getty Images

Zachwycająca zupa gulaszowa z dodatkiem kurczaka. Prosto, tanio, smacznie

13 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Trudno znaleźć mniej wymagający przepis niż jednogarnkowa zupa gulaszowa, którą można wykonać bez większych problemów. Dzisiaj prezentujemy wersję drobiową, na bazie fileta z piersi kurczaka. Taka zupa jest znacznie delikatniejsza od wariantu z wieprzowiną i może przypaść do gustu osobom preferującym łagodne smaki.

Zupa gulaszowa należy do kategorii dań jednogarnkowych, których głównym założeniem jest prostota oraz możliwość gotowania tylko w jednym naczyniu. W taki sposób ogranicza się ilość sprzątania, a także koniecznej pracy.

Zwykle gulaszowa przygotowywana jest na bazie mięsa wieprzowego - w tym wypadku głównym składnikiem jest mięso drobiowe. Jego niewielka cena oraz delikatność tworzą idealne połączenie.

Przepis na zupę gulaszową z kurczakiem

Składniki:

  • 800 g fileta z kurczaka

  • 2 papryki czerwone

  • 2 pomidory

  • 3 marchewki

  • 5 ziemniaków

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1/2 selera

  • 1 cebula

  • 250 g pieczarek

  • 1 łyżeczka curry

  • 1 łyżka papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżka majeranku

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka cukru

  • 100 g przecieru pomidorowego

Pierś z kurczaka oczyść z błonek i ścięgien, osusz ją ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój w dość dużą kostkę o podobnych rozmiarach. Wrzuć ją do dużego garnka z rozgrzanym olejem i smaż, aż stanie się brązowe. Przełóż mięso na talerz.

W nagrzanym garnku umieść obraną i posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i pokrojone papryki. Smaż je przez 10 minut. Dodaj do nich dalej pokrojone pomidory oraz mięso z kurczaka i duś kolejne 10 minut.

Do garnka wrzuć także obrane, umyte i pokrojone ziemniaki, pietruszkę, selera, zalej wszystko wodą tak, aby całość była przykryta. Dopraw zupę curry, majerankiem, cukrem, czosnkiem, pieprzem, słodką papryką i przecierem. Przykryj garnek pokrywką, gotuj jeszcze 15 minut i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną zupę krem z zielonych liści pora. Ten tekst wyjawia przepis na kultową fasolkę po bretońsku.

Zupa gulaszowa

Źródło zdjęcia: canva/Thomas Francois, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy