Zachwycające ciasto Snickers z orzechami, czekoladą i karmelem
Snickers to wyjątkowe ciasto bez pieczenia. Wzorowane na słynnym batonie, zawiera chrupiące orzechy, aksamitną czekoladę i pyszny karmel. Jest naprawdę doskonałe, a do jego przygotowania potrzebujesz nie więcej niż pół godziny.
Ciasta bez pieczenia mają wiele zalet. Są proste i szybkie w przygotowaniu, zawsze się udają i... błyskawicznie znikają z talerzyków. Jeśli więc masz ochotę na wyborną słodkość zdecyduj się właśnie na Snickers. To ciasto możesz też zrobić z myślą o gościach i domowej imprezie - z pewnością zachwyci wszystkich.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto bez pieczenia - Snickers z orzechami, czekoladą i karmelem
Składniki:
-
2 duże opakowania prostokątnych herbatników
na krem:
-
1 l mleka
-
3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
-
5 łyżek cukru
-
150 g masła
-
100 g masła orzechowego
na masę kajmakową:
-
1 puszka masy kajmakowej
-
150 g solonych orzeszków ziemnych
na wierzch:
-
100 g niesolonych orzeszków ziemnych
-
100 g gorzkiej czekolady
-
5 łyżek mleka
Przygotowanie ciasta Snickers
Połowę mleka zagotuj. W pozostałym mleku rozmieszaj budyń w proszku razem z cukrem. Wlej do gorącego mleka, mieszając podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Budyń wystudź.
Miękkie masło zmiksuj z masłem orzechowym. Miksuj dalej dodając partiami zimny budyń. Odłóż 4-5 łyżek masy. Pozostałą podziel na dwie równe części. Masę kajmakową wymieszaj z orzeszkami ziemnymi.
Dużą, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie rozłóż warstwę herbatników. Wyłóż na nią jedną część kremu budyniowego, przykryj warstwą herbatników. Posmaruj masą kajmakowo-orzechową, przykryj warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadź drugą część kremu budyniowego, przykryj go herbatnikami.
Mleko podgrzej, dodaj do niego kawałki czekolady, mieszaj do rozpuszczenia. Wierzch ciasta posmaruj odłożonym kremem budyniowym, posyp orzeszkami ziemnymi. Polej płynną czekoladą , wystudź. Blachę z ciastem owiń folią spożywczą, wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisyjoli