Jaki wpływ na organizm człowieka mają orzechy?
Ivannag82, Getty Images Pro

Niezwykłe skutki jedzenia codziennie orzechów

Orzechy są wyjątkową zdrową i pożywną przekąską, która powinna znajdować się w diecie praktycznie każdego z nas. Jeśli będziesz jeść przynajmniej kilka orzechów dziennie, szybko zauważysz pierwsze efekty. Regularne spożywanie orzechów wspomaga odchudzanie i dostarcza wielu cennych mikro i makroelementów.

Orzechy niegdyś były znacznie większą częścią naszej diety niż dzisiaj. Kiedy ludzkość rozsiana była po świecie w niewielkich plemionach parających się zbieractwem i polowaniami, orzechy i leśne jagody stanowiły wyjątkowo ważne źródło pokarmu.

W orzechach możemy znaleźć wiele witamin i minerałów, a także łatwo przyswajalne białko, które może być doskonałym substytutem dla ludzi, którzy z różnych powodów nie chcą, lub nie mogą jeść mięsa. Jaki wpływ mają orzechy na organizm, gdy je się je często?

Regularne jedzenie orzechów może przynieść wiele korzyści

Przede wszystkim, orzechy są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w nich wapń, który buduje kości i bierze udział w pracy systemu nerwowego, żelazo odpowiadające za transport tlenu we krwi, fosfor konieczny do prawidłowego metabolizmu, a także magnez ważny w pracy mięśni.

Orzechy są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Dlatego jedzenie nawet jednej garści orzechów dziennie może sprawić, że oponka z brzucha powoli zacznie znikać.

Tylko u nas. Michel Moran w walentynkowym wywiadzie dla SmakoszyTylko u nas. Michel Moran w walentynkowym wywiadzie dla SmakoszyCzytaj dalej

Przeróżne orzechy obniżają poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację oraz mają działanie antydepresyjne. Jeśli jesteś więc przemęczony, sięgnij po nie, a smutki i stres staną się lżejsze i łatwiejsze w kontrolowaniu.

Jak czytamy na portalu zywienie.abczdrowie.pl, lepiej unikać orzechów prażonych w oleju i jeść je na surowo lub odmianę prażoną bez dodatku tłuszczu. Niestety, orzechy są zwykle nasiąknięte niezdrowymi rodzajami tłuszczu omega-6 oraz przygotowywane w tak wysokiej temperaturze, że tracą swoje wartości odżywcze.

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy tajniki gotowania makaronu - okazuje się, że mnóstwo Polaków popełnia popularne błędy. Z kolei tutaj opisujemy kultowe pierogi z jagodami od siostry Anastazji.

Orzechy są także doskonałym źródłem antyoksydantów, które uczestniczą w profilaktyce chorób nowotworowych, a także zmniejszają efekty czasu, jakie widać na skórze. Przeciwutleniacze łagodzą objawy starzenia i wygładzają cerę, nadając jej młodzieńczy wygląd.

Jeszcze jedną zaletą, jest doskonały wpływ na układ krążenia. Portal onet.pl podaje, że orzechy obniżają poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów oraz cholesterolu LDL. Dodatkowo redukują ciśnienie tętnicze krwi, zmniejszają krzepliwości, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zawałów serca.

p>Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł