Smakosze.pl Przepisy Zachwycające gołąbki z ziemniaczanym farszem według przepisu siostry Anastazji
canva/jabiru; Screen wideo z filmu na kanale Salve TV na YouTube

Zachwycające gołąbki z ziemniaczanym farszem według przepisu siostry Anastazji

18 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na bezmięsny, rodzinny obiad? Poznaj prosty przepis siostry Anastazji na gołąbki z farszem z ziemniaków i cebulki. Gołąbki przygotujesz w prosty sposób, a danie zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź, jak zrobić zachwycające gołąbki z ziemniaczanym farszem.

Gołąbki nie muszą być wyłącznie z mięsnym farszem z dodatkiem ryżu lub kaszy. Danie przygotujesz również z totalnie innym nadzieniem- z ziemniakami i cebulką zeszkloną na maśle. Jarskie gołąbki będą smakować najlepiej, kiedy ugotujesz je w domowym, aromatycznym bulionie z dodatkiem koncentratu pomidorowego.

Robienie gołąbków często kojarzy nam się z długim gotowaniem kapusty i przygotowywaniem farszu. Kapustę sparzysz błyskawicznie aż na trzy różne sposoby, dzięki którym liście będą gotowe w kilka minut - w tym artykule dowiesz się, jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki .

Gołąbki przepisu siostry Anastazji z jarskim nadzieniem podaj z sosem pomidorowym, będą tak smaczne, że błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę. Danie doskonale sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i wizytę gości.

Przepis na gołąbki z ziemniaczanym farszem

Składniki:

  • sparzone liście kapusty

  • 1 kg ziemniaków

  • łyżeczka soli, pieprz

  • 2 cebule

  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Jak zrobić gołąbki z ziemniaczanym farszem według siostry Anastazji?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie odsącz z wody i przełóż do miski. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, następnie dodaj do masy ziemniaczanej. Całość dopraw solą i pieprzem.

Farsz układaj na sparzonych wcześniej liściach kapusty, zawiń. Gołąbki układaj w garnku z grubym dnem. Zagotuj bulion i wymieszaj go z koncentratem, następnie wlej do gołąbków i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny, smacznego.

Obieranie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/ snowflock Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy