Zachwycające ogórki po kaszubsku. Zdradzamy niezawodną recepturę
Ogórki konserwowe i kiszone są świetnymi dodatkami do obiadu. Marynując warzywo z papryką i cebulą, uzyskacie niezwykle aromatyczną wersję kaszubską, która spodoba się wielu amatorom tego typu specjałów. Przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki pasteryzacji smakiem rarytasu będziecie mogli cieszyć się bardzo długo. Spróbujecie?
Ogórki po kaszubsku są kolejną — po krokodylkach i wersji po kozacku — odsłoną smacznego i zdrowego rarytasu. Dodatek papryki i delikatnej białej cebuli sprawia, że warzywo nabiera charakteru i aromatu. Warto spróbować — to miła odmiana od klasyki. Skusicie się?
Przepis na doskonałe ogórki po kaszubsku
Proporcje są dobrane tak, by przyrządzić 6 słoików specjału, każdy o pojemności 600 ml.
Składniki:
-
2 kg gruntowych ogórków konserwowych
-
1 biała cebula
-
1 większa papryka czerwona
-
6 ząbków czosnku
-
6 gałązek kopru z baldachimem
-
3 łyżeczki gorczycy
-
18 ziaren ziela angielskiego
-
1,5 łyżeczki kminku
Składniki na zalewę:
-
5 szklanek wody
-
1 szklanka octu 10%
-
6 łyżek cukru
-
1 łyżki soli
Przygotowanie ogórków:
Do garnka wlewamy wodę oraz ocet. Wsypujemy sól. Całość zagotowujemy, a następnie dodajemy cukier. Mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Odstawiamy zalewę do wystudzenia. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski.
Cebulę obieramy i kroimy na 6 okrągłych plastrów. Czosnek również wyjmujemy z łupiny. Ogórki oczyszczamy. W czystych i wyparzonych słoikach umieszczamy po gałązce kopru, plastrze cebuli i ząbku czosnku.
Układamy ogórki i paprykę — dość ciasno. Do każdego ze słoików wrzucamy pół łyżeczki ziaren gorczycy, 3 sztuki ziela angielskiego i ćwierć łyżeczki kminu. Naczynia wypełniamy zalewą, a następnie dokładnie je zamykamy.
Pasteryzacja ogórków:
Zamknięte słoiki ze specjałem wstawiamy do dużego garnka, wyścielonego ścierką z bawełny. Wlewamy wodę w ilości pozwalającej na zanurzenie słoików do 3/4 ich wysokości. Przykrywamy garnek i zagotowujemy zawartość.
Podgrzewamy przetwory przez 5 minut na niewielkim ogniu. Ciepłe słoiki wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem na suchej ścierce. Pozostawiamy je do ostygnięcia. Tak przygotowane ogórki będą smaczne przez całą zimę. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/merc67
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy powinno obrywać się liście pomidorów? Odpowiedź może zaskoczyć
-
Prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda
-
Białe, czarne czy czerwone - które porzeczki są najzdrowsze? Odpowiedź zaskakuje
Źródło: dankapichci