Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Białe, czarne czy czerwone - które porzeczki są najzdrowsze? Odpowiedź zaskakuje
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.05.2022 11:01

Białe, czarne czy czerwone - które porzeczki są najzdrowsze? Odpowiedź zaskakuje

porzeczki
canva/elf911

Za chwilę na straganach pojawią się różne, letnie owoce. Wśród nich kolorowe, kwaśne porzeczki. Nie wszyscy za nimi przepadają, ale są bardzo wartościowe. A wiecie, które porzeczki są najzdrowsze — białe, czarne czy czerwone? Odpowiedź zaskakuje, bo są to czarne owoce. Poznajcie jednak zalety wszystkich porzeczek.

Porzeczki to typowe owoce lata. Sezon na nie trwa dość krótko. Nie wszystkich to martwi, bo nie wszyscy za nimi przepadają. To ze względu na kwaśny smak. Jednak dobrze dojrzałe owoce, są całkiem słodkie, a całą pewnością bardzo zdrowe. Dlatego warto je jeść świeże, a także przetworzone.

Które porzeczki są najzdrowsze?

Czarne, czerwone i białe porzeczki wyglądają bardzo malowniczo, zwłaszcza jeśli ułoży się je na talerzu obok siebie. Choć owoce te nie są jedzone tak chętnie, jak truskawki czy maliny, to jednak są naprawdę bardzo zdrowe.

Może to niektórych zdziwi, ale najzdrowsze spośród porzeczek są porzeczki czarne. Stanowią one doskonałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność organizmu i jest też silnym przeciwutleniaczem. Porzeczki te działają również napotnie i przeciwzapalnie.

Czarne porzeczki są też bogate w błonnik, który wspomaga przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn i normalizuje poziom cukru we krwi. Poza tym daje on uczucie sytości, więc warto podjadać porzeczki, gdy dbamy o szczupłą linię.

Poza tym skórka czarnych porzeczek zawiera antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające. Niszczą one wolne rodniki i chronią przed zachorowaniami na nowotwory. Choć czarne porzeczki zniechęcają niektórych swoim wyrazistym zapachem, to jednak zawarte w nich olejki eteryczne doskonale poprawiają apetyt.

Inne porzeczki też warto jeść

Czerwone porzeczki wyróżniają się natomiast dużą zawartością witamin z grupy B, dzięki czemu dobrze wpływają na układ nerwowy i skórę. Zawierają też żelazo, wapń i błonnik. Białe porzeczki mają podobną wartość odżywczą do czerwonych. Są jednak nieco mniej kaloryczne.

Wszystkie porzeczki stanowią bardzo dobre źródło jodu i boru, a więc pierwiastków, które poprawiają odporność. A dzięki zawartości cynku i siarki dobrze wpływają na stan skóry, paznokci i włosów.

W naszym serwisie znajdziecie przepis na tartę z porzeczkami, a także na porzeczkowe muffiny.

czarne porzeczki
czarne porzeczki

Źródło zdjęcia: canva/vinkirill

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: parenting, stronazdrowia