Smakosze.pl
Ogórki w zalewie

canva/HandmadePictures

Charakterne, lekko pikantne ogórki krokodylki. Przebój wśród przetworów

22 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ogórki mogą być zarówno smacznym dodatkiem do dań, jak i świetną przekąską. Pełne charakteru, pikantne krokodylki przypadną do gustu amatorom ostrzejszych smaków. Przygotowanie jest czasochłonne, ale efekt jest wart starań. Marynata z octu, oleju, cukru i chilli sprawia, że ogórki przyjemnie rozgrzewają, a jednocześnie pozostają chrupiące.

Ogórki najczęściej wykorzystujemy do przyrządzenia tradycyjnej mizerii czy ukiszenia i zrobienia z nich dobrze znanej wielu smakoszom kwaśnej zupy. Tymczasem warzywo będzie doskonale smakowało również wtedy, gdy spędzi trochę czasu w pełnej charakteru marynacie z dodatkiem papryki chilli. Spróbujecie?

Jak zrobić sernik bez spodu?

Jak zrobić sernik bez spodu?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne ogórki z chilli

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych

  • 3 łyżki soli

  • 2 główki czosnku

  • 3 łyżeczki papryki chilli w proszku

  • 6 łyżek oleju rzepakowego

  • 1 szklanka cukru

  • 2 szklanki octu

Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy je w ćwiartki. Stopniowo przenosimy je do dużej miski. Najpierw umieszczamy kilogram i posypujemy je łyżka soli. Czynności dwukrotnie powtarzamy.

Przygotowane warzywa odstawiamy na około 6 godzin. W tym czasie puszczą sok. Odlewamy zgromadzoną wodę i łączymy ogórki z posiekanym czosnkiem oraz przyprawą chilli.

W garnku umieszczamy ocet, cukier i olej. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Chłodną marynatą zalewamy ogórki i odstawiamy je na całą noc.

Następnego dnia warzywa przenosimy do wyparzonych słoików, ciasno je układając. Wlewamy tyle marynaty, ile tylko to możliwe i dokładnie zamykamy. Pasteryzujemy w garnku z wodą przez minimum 7 minut.

Ogórki w marynacie są wyśmienite

Ogórki w marynacie są wyśmienite

Źródło zdjęcia: canva/Lesyy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >