Smakosze.pl

canva/HandmadePictures

Charakterne, lekko pikantne ogórki krokodylki. Przebój wśród przetworów

22 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogórki mogą być zarówno smacznym dodatkiem do dań, jak i świetną przekąską. Pełne charakteru, pikantne krokodylki przypadną do gustu amatorom ostrzejszych smaków. Przygotowanie jest czasochłonne, ale efekt jest wart starań. Marynata z octu, oleju, cukru i chilli sprawia, że ogórki przyjemnie rozgrzewają, a jednocześnie pozostają chrupiące.

Ogórki najczęściej wykorzystujemy do przyrządzenia tradycyjnej mizerii czy ukiszenia i zrobienia z nich dobrze znanej wielu smakoszom kwaśnej zupy . Tymczasem warzywo będzie doskonale smakowało również wtedy, gdy spędzi trochę czasu w pełnej charakteru marynacie z dodatkiem papryki chilli. Spróbujecie?

Przepis na wyborne ogórki z chilli

Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych

  • 3 łyżki soli

  • 2 główki czosnku

  • 3 łyżeczki papryki chilli w proszku

  • 6 łyżek oleju rzepakowego

  • 1 szklanka cukru

  • 2 szklanki octu

Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy je w ćwiartki. Stopniowo przenosimy je do dużej miski. Najpierw umieszczamy kilogram i posypujemy je łyżka soli. Czynności dwukrotnie powtarzamy.

Przygotowane warzywa odstawiamy na około 6 godzin. W tym czasie puszczą sok. Odlewamy zgromadzoną wodę i łączymy ogórki z posiekanym czosnkiem oraz przyprawą chilli.

W garnku umieszczamy ocet, cukier i olej. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Chłodną marynatą zalewamy ogórki i odstawiamy je na całą noc.

Następnego dnia warzywa przenosimy do wyparzonych słoików, ciasno je układając. Wlewamy tyle marynaty, ile tylko to możliwe i dokładnie zamykamy. Pasteryzujemy w garnku z wodą przez minimum 7 minut.

Ogórki w marynacie są wyśmienite
Ogórki w marynacie są wyśmienite

Źródło zdjęcia: canva/Lesyy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]