Smakosze.pl
spaghetti bolognese

canva/IngaNielsen

Prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda

27 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Przedstawiamy prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda, a gdy podacie go z makaronem, danie obiadowe będzie gotowe. Sos jest szybki do zrobienia, a potrawą z pewnością zachwyci się cała rodzina. Danie będzie doskonałą odmianą od schabowych, mielonych czy pierogów.

Sosy do makaronu można kupić gotowe. Wystarczy je podgrzać i podać ze spaghetti czy penne. Te w słoikach wyglądają na dość naturalne, jednak nie ma się co oszukiwać, zawsze mają dodatek składników, które są zbędne dla naszego organizmu.

porzeczki

Białe, czarne czy czerwone - które porzeczki są najzdrowsze? Odpowiedź zaskakuje

CZYTAJ DALEJ

Najzdrowsze sosy, to te, które przygotujemy własnoręcznie. Mamy bowiem pewność, co zawierają, a ich zrobienie jest banalnie proste. Dziś zachęcamy do przygotowania jednego z najbardziej lubianych sosów, a mianowicie bolognese.

Przepis na sos do spaghetti

Składniki:

  • 30 dag mielonego mięsa

  • 1 cebula

  • olej

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchewka

  • 2 puszki krojonych lub całych pomidorów

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • bazylia

  • oregano

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie sosu bolognese

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz, zetrzyj na małych oczkach.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp cebulę, przesmaż ją, mieszając. Dodaj czosnek i marchew, całość podsmaż, dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Warzywa przesuń na bok i połóż na patelnię mielone mięso. Chwilę je podsmaż, a potem wymieszaj z warzywami i smaż na niedużym ogniu, aż odparuje większość płynu.

Pomidory z puszki przelej do miski, zblenduj. Dodaj je na patelnię razem z koncentratem. Duś na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku. Podawaj z makaronem.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz, by danie pełne było smaku, po odcedzeniu makaron włóż na patelnię i całość podgrzewaj, często mieszając.

  • Przed podaniem danie posyp startym serem, najlepiej aromatycznym parmezanem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pizzę, a także na makaron z suszonymi pomidorami.

spaghetti bolognese

spaghetti bolognese

Źródło zdjęcia: canva/travellinglight

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis

Źródło: ofeminin

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >