Przedstawiamy prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda, a gdy podacie go z makaronem, danie obiadowe będzie gotowe. Sos jest szybki do zrobienia, a potrawą z pewnością zachwyci się cała rodzina. Danie będzie doskonałą odmianą od schabowych, mielonych czy pierogów.
Sosy do makaronu można kupić gotowe. Wystarczy je podgrzać i podać ze spaghetti czy penne. Te w słoikach wyglądają na dość naturalne, jednak nie ma się co oszukiwać, zawsze mają dodatek składników, które są zbędne dla naszego organizmu.
Białe, czarne czy czerwone - które porzeczki są najzdrowsze? Odpowiedź zaskakuje
CZYTAJ DALEJNajzdrowsze sosy, to te, które przygotujemy własnoręcznie. Mamy bowiem pewność, co zawierają, a ich zrobienie jest banalnie proste. Dziś zachęcamy do przygotowania jednego z najbardziej lubianych sosów, a mianowicie bolognese.
Przepis na sos do spaghetti
Składniki:
30 dag mielonego mięsa
1 cebula
olej
2 ząbki czosnku
1 marchewka
2 puszki krojonych lub całych pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
bazylia
oregano
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie sosu bolognese
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz, zetrzyj na małych oczkach.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp cebulę, przesmaż ją, mieszając. Dodaj czosnek i marchew, całość podsmaż, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Warzywa przesuń na bok i połóż na patelnię mielone mięso. Chwilę je podsmaż, a potem wymieszaj z warzywami i smaż na niedużym ogniu, aż odparuje większość płynu.
Pomidory z puszki przelej do miski, zblenduj. Dodaj je na patelnię razem z koncentratem. Duś na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku. Podawaj z makaronem.
Wskazówki:
Jeśli chcesz, by danie pełne było smaku, po odcedzeniu makaron włóż na patelnię i całość podgrzewaj, często mieszając.
Przed podaniem danie posyp startym serem, najlepiej aromatycznym parmezanem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pizzę, a także na makaron z suszonymi pomidorami.
spaghetti bolognese
Źródło zdjęcia: canva/travellinglight
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze domowe lody bananowe z dodatkiem kawy. Cudowny domowy rarytas
Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera. Smakowita przekąska dla całej rodziny
Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis
Źródło: ofeminin