Smakosze.pl Przepisy Zachwycające w każdym kęsie gołąbki po turecku. Farsz skrywa niespodziankę
canva/OZMedia

Zachwycające w każdym kęsie gołąbki po turecku. Farsz skrywa niespodziankę

31 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapraszamy was dziś na zachwycające w każdym kęsie gołąbki po turecku. Ich farsz skrywa w sobie niespodziankę, którą jest świeża, posiekana mięta. Dzięki temu gołąbki mają orzeźwiający smak. Czym jeszcze wyróżniają się tureckie gołąbki? Są mniejsze niż nasze, więc można je podać nie tylko na obiad, ale też na przystawkę.

Gołąbki to rodzaj potrawy składającej się z dwóch warstw. Zewnętrzną stanowi liść, zazwyczaj kapusty, ale też winorośli czy buraków. Wewnętrzną jest zaś farsz przygotowany np. z mięsa, mięsa i ryżu, ziemniaków.

U nas najpopularniejsze są gołąbki z kapusty nadziewane farszem z mielonego mięsa i ryżu. O dziwo, podobne gołąbki znają też w Turcji. Są jednak mniejsze, a farsz do nich robi się z wołowiny i niegotowanego ryżu oraz kilku aromatycznych dodatków.

Jak zrobić gołąbki po turecku?

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 1 szklanka ryżu

  • ok. 20 dag mielonej wołowiny

  • 1 nieduża cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • natka pietruszki

  • świeża mięta

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • słodka mielona papryka

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz

  • ok. 1/2 l bulionu

Przygotowanie tureckich gołąbków z kapusty

Kapustę opłucz, wykrój z niej głąb. Kapustę delikatnie podziel na pojedyncze liście. Wrzuć je na wrzątek i sparz, by stały się elastyczne.

Liście kapusty wyjmij, osącz. Gdy wystygną, wykrój z nich zgrubiały środek, tak by powstały dwa małe kawałki liścia.

Ryż dokładnie wypłucz, osącz, umieść w misce. Dodaj do niego zmieloną wołowinę, drobno posiekaną cebulę, czosnek, natkę i miętę oraz koncentrat pomidorowy i oliwę.

Farsz dokładnie wyrób dłonią. Dopraw go do smaku sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem.

Na każdą połówkę liścia nałóż łyżkę farszu i uformuj gołąbki: zawiń do środka boki liści, a potem zroluj ścisło liść z farszem.

Pozostałymi liśćmi kapusty wyłóż dno garnka. Ścisło ułóż w nim gołąbki. Zalej je gorącym bulionem lub wodą. Gotuj ok. 45 minut na niedużym ogniu.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na gołąbki greckie , a także na gołąbki po kaszubsku .

liście kapusty
canva/Naked King

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy