Zachwycające w każdym kęsie gołąbki po turecku. Farsz skrywa niespodziankę
Zapraszamy was dziś na zachwycające w każdym kęsie gołąbki po turecku. Ich farsz skrywa w sobie niespodziankę, którą jest świeża, posiekana mięta. Dzięki temu gołąbki mają orzeźwiający smak. Czym jeszcze wyróżniają się tureckie gołąbki? Są mniejsze niż nasze, więc można je podać nie tylko na obiad, ale też na przystawkę.
Gołąbki to rodzaj potrawy składającej się z dwóch warstw. Zewnętrzną stanowi liść, zazwyczaj kapusty, ale też winorośli czy buraków. Wewnętrzną jest zaś farsz przygotowany np. z mięsa, mięsa i ryżu, ziemniaków.
U nas najpopularniejsze są gołąbki z kapusty nadziewane farszem z mielonego mięsa i ryżu. O dziwo, podobne gołąbki znają też w Turcji. Są jednak mniejsze, a farsz do nich robi się z wołowiny i niegotowanego ryżu oraz kilku aromatycznych dodatków.
Jak zrobić gołąbki po turecku?
Składniki:
-
1 główka młodej kapusty
-
1 szklanka ryżu
-
ok. 20 dag mielonej wołowiny
-
1 nieduża cebula
-
1 ząbek czosnku
-
natka pietruszki
-
świeża mięta
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
słodka mielona papryka
-
sok z cytryny
-
sól, pieprz
-
ok. 1/2 l bulionu
Przygotowanie tureckich gołąbków z kapusty
Kapustę opłucz, wykrój z niej głąb. Kapustę delikatnie podziel na pojedyncze liście. Wrzuć je na wrzątek i sparz, by stały się elastyczne.
Liście kapusty wyjmij, osącz. Gdy wystygną, wykrój z nich zgrubiały środek, tak by powstały dwa małe kawałki liścia.
Ryż dokładnie wypłucz, osącz, umieść w misce. Dodaj do niego zmieloną wołowinę, drobno posiekaną cebulę, czosnek, natkę i miętę oraz koncentrat pomidorowy i oliwę.
Farsz dokładnie wyrób dłonią. Dopraw go do smaku sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem.
Na każdą połówkę liścia nałóż łyżkę farszu i uformuj gołąbki: zawiń do środka boki liści, a potem zroluj ścisło liść z farszem.
Pozostałymi liśćmi kapusty wyłóż dno garnka. Ścisło ułóż w nim gołąbki. Zalej je gorącym bulionem lub wodą. Gotuj ok. 45 minut na niedużym ogniu.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na gołąbki greckie , a także na gołąbki po kaszubsku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najprostsze lody z 2 składników. Lepszych nie podają w restauracjach
-
Rewelacyjny pasztet z cukinii z dodatkiem żółtego sera. Doskonały do chleba
-
Babciny przepis na dżem z czarnej porzeczki, smak dzieciństwa