Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykłe greckie gołąbki zrobią furorę wśród domowników. 1 składnik może zaskoczyć
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.07.2022 22:52

Niezwykłe greckie gołąbki zrobią furorę wśród domowników. 1 składnik może zaskoczyć

greckie gołąbki
canva/Yancho Zapryanov

Poznajcie przepis na niezwykłe greckie gołąbki, które z pewnością zrobią furorę wśród domowników. Jeden ich składnik może was zaskoczyć, a są nim liście winorośli. Właśnie w nie, a nie w liście kapusty Grecy zawijają farsz. Gołąbki zachwycają lekkością i wyrazistym smakiem.

My Polacy uwielbiamy gołąbki. Trudno się dziwić, wszak mięsno-ryżowy farsz owinięty liśćmi kapusty smakuje naprawdę dobrze. Jednak gołąbki nie są tylko naszą specjalnością. Robią je np. Grecy. Ich gołąbki, czyli dolmades różnią się jednak składnikami.

W greckich gołąbkach miejsce kapusty zajmują liście winorośli, a farsz robi się z ryżu, ziół i przypraw. Są malutkie, ale bardzo charakterne. A to za sprawą dodatku mięty, koperku i soku z cytryny. Dziś powiemy wam, jak je zrobić. I mamy nadzieję, że poradzicie sobie z formowaniem tych maciupkich gołąbków. Pamiętajcie, by nakładać na liście stosownie mniej farszu, a wszystko powinno się udać. I jeszcze jedno — dolmades podaje się na zimno, na przekąskę.

Przepis na greckie gołąbki w liściach winorośli

Składniki:

  • 40 liści winogron z solanki

  • 1 cebula

  • 1 szklanka ryżu

  • oliwa z oliwek

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 1 pęczek mięty

  • 1 pęczek koperku

  • 2 cytryny

  • 1 l bulionu drobiowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie greckich gołąbków

Cebulę obierz, zetrzyj na drobnych oczkach lub drobno posiekaj. Dodaj ją do suchego ryżu. Zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj.

Zioła dodaj do ryżu razem z 3 łyżkami oliwy i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Po łyżce farszu nakładaj na matową stronę liści winogron. Uformuj z nich gołąbki. Pozostałymi liśćmi wyłóż dno garnka, ułóż w nim ścisło gołąbki.

Gołąbki przykryj talerzykiem, by się nie przemieszczały. Zalej je bulionem wymieszanym z sokiem z jednej cytryny i 3 łyżkami oliwy. Przykryj i gotuj ok. 45 minut na małym ogniu.

Wskazówka: Jeśli masz dostęp do liści winogron, możesz je własnoręcznie przygotować do gołąbków. Odetnij z nich ogonki, opłucz liście, zblanszuj, włóż do słoika i zalej solanką przygotowaną z wody i 3 łyżek soli. Muszą w niej postać co najmniej kilka godzin. Możesz też pójść na skróty i zblanszować liście winogron w osolonym wrzątku.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gołąbki z młodej kapusty, a także na gołąbki z farszem z twarogu i ziemniaków.

liście winorośli
canva/atokic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp