Niezwykłe greckie gołąbki zrobią furorę wśród domowników. 1 składnik może zaskoczyć
Poznajcie przepis na niezwykłe greckie gołąbki, które z pewnością zrobią furorę wśród domowników. Jeden ich składnik może was zaskoczyć, a są nim liście winorośli. Właśnie w nie, a nie w liście kapusty Grecy zawijają farsz. Gołąbki zachwycają lekkością i wyrazistym smakiem.
My Polacy uwielbiamy gołąbki. Trudno się dziwić, wszak mięsno-ryżowy farsz owinięty liśćmi kapusty smakuje naprawdę dobrze. Jednak gołąbki nie są tylko naszą specjalnością. Robią je np. Grecy. Ich gołąbki, czyli dolmades różnią się jednak składnikami.
W greckich gołąbkach miejsce kapusty zajmują liście winorośli, a farsz robi się z ryżu, ziół i przypraw. Są malutkie, ale bardzo charakterne. A to za sprawą dodatku mięty, koperku i soku z cytryny. Dziś powiemy wam, jak je zrobić. I mamy nadzieję, że poradzicie sobie z formowaniem tych maciupkich gołąbków. Pamiętajcie, by nakładać na liście stosownie mniej farszu, a wszystko powinno się udać. I jeszcze jedno — dolmades podaje się na zimno, na przekąskę.
Przepis na greckie gołąbki w liściach winorośli
Składniki:
40 liści winogron z solanki
1 cebula
1 szklanka ryżu
oliwa z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek mięty
1 pęczek koperku
2 cytryny
1 l bulionu drobiowego
sól, pieprz
Przygotowanie greckich gołąbków
Cebulę obierz, zetrzyj na drobnych oczkach lub drobno posiekaj. Dodaj ją do suchego ryżu. Zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj.
Zioła dodaj do ryżu razem z 3 łyżkami oliwy i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Po łyżce farszu nakładaj na matową stronę liści winogron. Uformuj z nich gołąbki. Pozostałymi liśćmi wyłóż dno garnka, ułóż w nim ścisło gołąbki.
Gołąbki przykryj talerzykiem, by się nie przemieszczały. Zalej je bulionem wymieszanym z sokiem z jednej cytryny i 3 łyżkami oliwy. Przykryj i gotuj ok. 45 minut na małym ogniu.
Wskazówka: Jeśli masz dostęp do liści winogron, możesz je własnoręcznie przygotować do gołąbków. Odetnij z nich ogonki, opłucz liście, zblanszuj, włóż do słoika i zalej solanką przygotowaną z wody i 3 łyżek soli. Muszą w niej postać co najmniej kilka godzin. Możesz też pójść na skróty i zblanszować liście winogron w osolonym wrzątku.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gołąbki z młodej kapusty, a także na gołąbki z farszem z twarogu i ziemniaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Dosyp 1 szklankę do masy ziemniaczanej. Nowa wersja placków smakuje 100 razy lepiej
Źródło: kuchnia.wp