Smakosze.pl
Babciny przepis na dżem z czarnej porzeczki, smak dzieciństwa

canva/Mariha-kitchen

Babciny przepis na dżem z czarnej porzeczki, smak dzieciństwa

31 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Babciny przepis na dżem z czarnej porzeczki nie ma sobie równych. Jego doskonała konsystencja i wyraźny smak sprawiają, że domowy dżem mogłabym jeść dziennie. Dżem z czarnej porzeczki jest prosty w przygotowaniu i potrzebujemy wyłącznie dwóch składników: owoców i cukru.

Przełom lipca i sierpnia to idealny moment na przygotowywanie przetworów na zimę, również tych słodkich, jak konfitury, dżemy, soki. Do dyspozycji mamy wiele świeżych, dojrzałych owoców, jak maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, agrest i porzeczki. O ile uwielbiam je wszystkie, tak moim zdaniem dżem z czarnej porzeczki jest najsmaczniejszy.

Pyszne i delikatne naleśniki na majonezie. Lepszych nie jadłeś

Pyszne i delikatne naleśniki na majonezie. Lepszych nie jadłeś

CZYTAJ DALEJ

Domowy dżem porzeczkowy przygotowuję według babcinej receptury, wyłącznie z owoców i cukru. Porzeczki po dłuższej obróbce termicznej zmniejszają swoją objętość i same zaczynają gęstnieć, nie ma więc potrzeby dodawania do nich sztucznych zagęszczaczy.

Do dżemu z porzeczki dodaję 700 g cukru na 2 kg owoców, jednak jeśli wolisz słodsze przetwory, dosyp więcej, niektórzy dodają nawet 1 kg cukru, wszystko zależy od Twojego smaku. Dżem porzeczkowy jest idealny do przekładania tortów i ciast z bitą śmietaną, dodaję go również do bezy Pavlowa, naleśników, grzanek, pieczywa.

Domowy dżem z czarnej porzeczki, bez środków żelujących, bez konserwantów

Składniki:

  • 2 kg czarnej porzeczki

  • 700g cukru (lub więcej, według smaku)

Jak przygotować domowy dżem porzeczkowy? Jest idealny do kanapek , ciast i naleśników

Porzeczki umyj, przełóż do dużego garnka, wlej odrobinę wody, żeby owoce się nie przypaliły, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż się zagotują.

Gdy porzeczki puszczą sok, zdejmij pokrywkę, wymieszaj i gotuj, aż owoce zmniejszą objętość, ostudź i odstaw na kilka godzin, następnie ponownie podgrzewaj bez przykrycia, aż masa zacznie gęstnieć.

Do porzeczek wsyp 700 g cukru, gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, żeby owoce się nie przypaliły. Gdy dżem zrobi się gęsty, w razie potrzeby dodaj więcej cukru do smaku.

Gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych słoików, następnie zakręć i odstaw do góry dnem, żeby ostygły, a wieczka zrobiły się wklęsłe. Gotowy dżem wstaw do spiżarni i ciesz się jego smakiem przez wiele miesięcy.

Dżem z czarnej porzeczki jest idealny do przekładania ciast i tortów. Gorąco polecam przełożyć nim bezę Pavlova, kwaśna porzeczka idealnie kontrastuje z słodką pianką i bitą śmietaną. Dżem będzie idealnym dodatkiem do naleśników i świeżego pieczywa.

Dżem z czarnej porzeczki

canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel



Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >