Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babciny przepis na dżem z czarnej porzeczki, smak dzieciństwa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.07.2022 14:59

Babciny przepis na dżem z czarnej porzeczki, smak dzieciństwa

Babciny przepis na dżem z czarnej porzeczki, smak dzieciństwa
canva/Mariha-kitchen

Babciny przepis na dżem z czarnej porzeczki nie ma sobie równych. Jego doskonała konsystencja i wyraźny smak sprawiają, że domowy dżem mogłabym jeść dziennie. Dżem z czarnej porzeczki jest prosty w przygotowaniu i potrzebujemy wyłącznie dwóch składników: owoców i cukru.

Przełom lipca i sierpnia to idealny moment na przygotowywanie przetworów na zimę, również tych słodkich, jak konfitury, dżemy, soki. Do dyspozycji mamy wiele świeżych, dojrzałych owoców, jak maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, agrest i porzeczki. O ile uwielbiam je wszystkie, tak moim zdaniem dżem z czarnej porzeczki jest najsmaczniejszy.

Domowy dżem porzeczkowy przygotowuję według babcinej receptury, wyłącznie z owoców i cukru. Porzeczki po dłuższej obróbce termicznej zmniejszają swoją objętość i same zaczynają gęstnieć, nie ma więc potrzeby dodawania do nich sztucznych zagęszczaczy.

Do dżemu z porzeczki dodaję 700 g cukru na 2 kg owoców, jednak jeśli wolisz słodsze przetwory, dosyp więcej, niektórzy dodają nawet 1 kg cukru, wszystko zależy od Twojego smaku. Dżem porzeczkowy jest idealny do przekładania tortów i ciast z bitą śmietaną, dodaję go również do bezy Pavlowa, naleśników, grzanek, pieczywa.

Domowy dżem z czarnej porzeczki, bez środków żelujących, bez konserwantów

Składniki:

  • 2 kg czarnej porzeczki

  • 700g cukru (lub więcej, według smaku)

Jak przygotować domowy dżem porzeczkowy? Jest idealny do kanapek , ciast i naleśników

Porzeczki umyj, przełóż do dużego garnka, wlej odrobinę wody, żeby owoce się nie przypaliły, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż się zagotują.

Gdy porzeczki puszczą sok, zdejmij pokrywkę, wymieszaj i gotuj, aż owoce zmniejszą objętość, ostudź i odstaw na kilka godzin, następnie ponownie podgrzewaj bez przykrycia, aż masa zacznie gęstnieć.

Do porzeczek wsyp 700 g cukru, gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, żeby owoce się nie przypaliły. Gdy dżem zrobi się gęsty, w razie potrzeby dodaj więcej cukru do smaku.

Gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych słoików, następnie zakręć i odstaw do góry dnem, żeby ostygły, a wieczka zrobiły się wklęsłe. Gotowy dżem wstaw do spiżarni i ciesz się jego smakiem przez wiele miesięcy.

Dżem z czarnej porzeczki jest idealny do przekładania ciast i tortów. Gorąco polecam przełożyć nim bezę Pavlova, kwaśna porzeczka idealnie kontrastuje z słodką pianką i bitą śmietaną. Dżem będzie idealnym dodatkiem do naleśników i świeżego pieczywa.

Dżem z czarnej porzeczki
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel