Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki po kaszubsku deklasują konkurencję. Sekretem jest nietypowy wybór kapusty

Gołąbki po kaszubsku deklasują konkurencję. Sekretem jest nietypowy wybór kapusty

Gołąbki po kaszubsku deklasują konkurencję
canva/minadezhda

Gołąbki po kaszubsku są smakowitą wersją tego dania bez zawijania. Do ich zrobienie wykorzystuje się delikatną kapustę pekińską, która z mięsem mielonym i pomidorowym sosem komponuje się doskonale. Musicie spróbować.

Gołąbki po kaszubsku będą idealne dla tych z was, którym znudziła się już tradycyjna wersja tej potrawy. Nie tylko nie będziemy zawijać farszu, ale też wykorzystamy kapustę pekińską, którą przyrządzą się dużo prościej niż białą czy włoską. Jeżeli macie ją pod ręką, koniecznie wypróbujcie tę receptur. Będzie pysznie.

Przepis na wyborne gołąbki po kaszubsku

Składniki:

  • pół większej główki kapusty pekińskiej

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego

  • 2-3 średnie marchewki

  • 1 nieduża pietruszka

  • 2 mniejsze cebule

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 3 jaja

  • 3/4 szklanki bułki tartej

  • olej rzepakowy do smażenia

  • mąka pszenna do obtoczenia gołąbków

  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 litr wody

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie gołąbków po kaszubsku:

Cebule obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na niej warzywo. Odstawiamy do wystudzenia. Marchewki oraz pietruszkę obieramy. Myjemy je, po czym ścieramy na tarce o większych oczkach.

Kapustę płuczemy i szatkujemy ją. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce i łączymy je z mięsem. Dodajemy do nich cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą.

Dokładnie łączymy wszystkie składniki, a następnie doprawiamy masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety i obtaczamy je w mące. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.

W większym garnku zagotowujemy wodę i rozprowadzamy w niej koncentrat pomidorowy. Do płynu wkładamy podsmażone gołąbki. Gotujemy je pod przykryciem przez godzinę. Podajemy z kaszą lub ziemniakami. Smacznego.

Inne pomysły na smakowite gołąbki znajdziecie na naszej stronie. Ten artykuł zdradza tajniki receptury z 1910 roku na jarską wersję tego dania z kaszą jaglaną. W tym natomiast znajdziecie niezawodną recepturę na specjał wypełniony soczewicą.

Gołąbki po kaszubsku skuszą niejednego smakosza
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis