Zachwycające, wyjątkowo elastyczne ciasto na pierogi. Bez jajka, ale z niespodziewanym składnikiem
Dobre ciasto na pierogi charakteryzuje się łatwością zlepiania i miękkością. Najlepsze efekty osiągniemy, gdy zamiast jajka użyjemy mąki ziemniaczanej. Skrobia dobrze spoi pozostałe składniki i nie sprawi, że masa stwardnieje. Koniecznie spróbujcie — jedna zmiana wystarczy, by poczuć różnicę.
Część smakoszy do ciasta na pierogi dodaje jajko. Składnik ten powoduje jednak, że masa staje się twarda i mało elastyczna. Zdecydowanie lepszym wyborem jest mąka ziemniaczana, która pomoże sprawnie połączyć wszystkie produkty i uzyskać plastyczną masę, z której z łatwością ulepimy pierogi.
Przepis na elastyczne ciasto na pierogi
Składniki:
-
50 dag mąki tortowej
-
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
ok. 1/2 szklanki gorącej wody
-
200 ml ciepłego mleka
-
szczypta soli
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?
Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do większej miski. Robimy w niej dołek i wlewamy do niego olej. Dodajemy sól.
Mleko łączymy z wodą i wlewamy do mąki z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto do czasu, aż wszystkie produkty się połączą. Tak przygotowaną masę rozwałkowujemy i wycinamy z niej krążki.
Wypełniamy wybranym farszem, sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku. Pierogi będą lekkie i mięciutkie. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie proste i smaczne przepisy na pierogi. Szczególnie polecamy pełne smaku ruskie z dodatkiem mięty oraz razowe z twarogiem i szpinakiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Stasia dodaje do wątróbki jesienne frykasy. Zawsze pamięta o 1 ważnej zasadzie, jest kluczowa
-
Jak szybko obrać ziemniaki? Mamy niezawodny sposób. Nie potrzebujesz nawet noża
Źródło: mojewypieki