Smakosze.pl Przepisy Zachwycające, wyjątkowo elastyczne ciasto na pierogi. Bez jajka, ale z niespodziewanym składnikiem
canva/photoshkolnik

Zachwycające, wyjątkowo elastyczne ciasto na pierogi. Bez jajka, ale z niespodziewanym składnikiem

28 września 2022

Dobre ciasto na pierogi charakteryzuje się łatwością zlepiania i miękkością. Najlepsze efekty osiągniemy, gdy zamiast jajka użyjemy mąki ziemniaczanej. Skrobia dobrze spoi pozostałe składniki i nie sprawi, że masa stwardnieje. Koniecznie spróbujcie — jedna zmiana wystarczy, by poczuć różnicę.

Część smakoszy do ciasta na pierogi dodaje jajko. Składnik ten powoduje jednak, że masa staje się twarda i mało elastyczna. Zdecydowanie lepszym wyborem jest mąka ziemniaczana, która pomoże sprawnie połączyć wszystkie produkty i uzyskać plastyczną masę, z której z łatwością ulepimy pierogi.

Przepis na elastyczne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 50 dag mąki tortowej

  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • ok. 1/2 szklanki gorącej wody

  • 200 ml ciepłego mleka

  • szczypta soli

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?

Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do większej miski. Robimy w niej dołek i wlewamy do niego olej. Dodajemy sól.

Mleko łączymy z wodą i wlewamy do mąki z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto do czasu, aż wszystkie produkty się połączą. Tak przygotowaną masę rozwałkowujemy i wycinamy z niej krążki.

Wypełniamy wybranym farszem, sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku. Pierogi będą lekkie i mięciutkie. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie proste i smaczne przepisy na pierogi. Szczególnie polecamy pełne smaku ruskie z dodatkiem mięty oraz razowe z twarogiem i szpinakiem .

Ciasto na pierogi musi być elastyczne
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy