Smakosze.pl
pierogi

canva/arfo

Pierogi razowe ze szpinakiem i twarogiem. Zachwycają oryginalnym smakiem

19 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pierogi są jednym z lubionych dań wielu smakoszy. Tradycyjną potrawę świetnie urozmaici dodanie mąki razowej do ciasta. Tym razem pierogi wypełnimy farszem przygotowanym ze szpinaku i twarogu. Będzie oryginalnie, pysznie i bardzo zdrowo. Zapraszamy do kuchni.

Pierogi wykonane z ciasta z dodatkiem mąki razowej są nie tylko smaczne, ale też o wiele zdrowsze. Niezależnie od umieszczonego w nich farszu sycą na dłużej. Proponujemy przetestować wersję z serem białym i szpinakiem — odpowiednio doprawione są naprawdę wyśmienite. Jeśli wykorzystacie tofu, będą nawet wegańskie. Skusicie się?

Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca

Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite pierogi razowe z twarogiem i szpinakiem

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej + 2-3 łyżki

  • 2 szklanki mąki razowej

  • ok. 2 szklanki gorącej wody

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 200 g szpinaku baby

  • 400 g twarogu półtłustego lub miękkiego naturalnego tofu

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2 średnie cebule

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić pierogi razowe z twarogiem i szpinakiem?

Obie mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy sól, olej i stopniowo wlewamy gorącą wodę. Dolewając wodę, składniki mieszamy łyżką, by wstępnie się połączyły. Potem dokładnie wyrabiamy ciasto na stolnicy lub blacie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Szpinak myjemy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili również rozdrobnione liście szpinaku.

Smażymy do czasu, aż szpinak lekko zwiędnie. Masę studzimy. Twaróg lub tofu umieszczamy w większej misce i rozgniatamy widelcem. Dodajemy zawartość patelni i doprawiamy obficie pieprzem. Solimy delikatnie.

Ciasto na pierogi dzielimy na części. Każdą osobno rozwałkowujemy i wycinamy z powstałego placka nieduże krążki. Każdy z nich wypełniamy porcją farszu i zlepiamy starannie.

W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Wrzucamy pierogi i gotujemy 1-2 minuty od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię. Podajemy z ulubioną okrasą. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne pierogi. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić podlaski rarytas z soczewicą i boczkiem. Być może skusi was także roślinna wersja pierogów ruskich.

Pierogi razowe z twarogiem i szpinakiem są wyborne

canva/izhairguns

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >