Smakosze.pl Przepisy Zachwycające zasmażane buraczki. Idealny dodatek do kotletów mielonych
Canva / YelenaYemchuk

Zachwycające zasmażane buraczki. Idealny dodatek do kotletów mielonych

13 września 2022

Zasmażane buraczki, podawane na ciepło do obiadu, są tradycyjnym i pysznym dodatkiem. Warzywa przed przygotowaniem sałatki można ugotować w wodzie, lub tak jak proponujemy w poniższym przepisie- upiec. Do tego wystarczy dodatek podsmażonej cebulki i kilku przypraw, aby pyszne zasmażane buraczki były gotowe do podania.

Aby przygotować składniki na zasmażane buraczki, należy najpierw upiec bulwy. Dzięki pieczeniu, w warzywach zostają cenne witaminy i składniki mineralne. Ponadto upieczone buraki są intensywniejsze w smaku, niż te gotowane w wodzie, przez co gotowe zasmażane buraczki smakują wręcz wyśmienicie.

Przepis na znakomite zasmażane buraczki

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych

  • 1 duża cebula

  • 1,5 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • odrobina soku z cytryny

  • cukier, sól oraz pieprz do smaku

Jak prosto przyrządzić domowe zasmażane buraczki

Buraki dokładnie wyszoruj. Każdą bulwę zawiń starannie w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 45-60 minut. Dobrze upieczone warzywa na buraczki zasmażane powinny być miękkie .

Upieczone buraki zostaw do ostygnięcia. Następnie rozwiń z folii, obierz i zetrzyj na na tarce o dużych oczkach. Odłóż na bok w osobnym naczyni u, pozwalając aby na jego dnie zbierał się sok ze startych warzyw .

Cebulę obierz z łupiny i drobno poszatkuj . Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę do buraczków zasmażanych . Następnie dodaj mąkę pszenną i smaż jasną zasmażkę przez 1-2 minuty .

Do zeszklonej cebuli z zasmażką dodaj starte buraki razem z płynem, który z nich wyciekł w międzyczasie. Podsmażaj całość jeszcze przez 3-4 minuty. Buraczki zasmażane dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, na koniec dosłódź odrobinę cukrem. Teraz pyszne buraczki zasmażane są gotowe do podania. Zasmażane buraczki komponują się wyśmienicie z kotletami mielonymi . Buraki są wdzięcznym warzywem do marynowania .

Canva / Ewgenija_s
Canva / Ewgenija_s

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy