Zachwycające zasmażane buraczki. Idealny dodatek do kotletów mielonych
Zasmażane buraczki, podawane na ciepło do obiadu, są tradycyjnym i pysznym dodatkiem. Warzywa przed przygotowaniem sałatki można ugotować w wodzie, lub tak jak proponujemy w poniższym przepisie- upiec. Do tego wystarczy dodatek podsmażonej cebulki i kilku przypraw, aby pyszne zasmażane buraczki były gotowe do podania.
Aby przygotować składniki na zasmażane buraczki, należy najpierw upiec bulwy. Dzięki pieczeniu, w warzywach zostają cenne witaminy i składniki mineralne. Ponadto upieczone buraki są intensywniejsze w smaku, niż te gotowane w wodzie, przez co gotowe zasmażane buraczki smakują wręcz wyśmienicie.
Przepis na znakomite zasmażane buraczki
Składniki:
-
1 kg buraków ćwikłowych
-
1 duża cebula
-
1,5 łyżki masła
-
1 łyżka mąki pszennej
-
odrobina soku z cytryny
-
cukier, sól oraz pieprz do smaku
Jak prosto przyrządzić domowe zasmażane buraczki
Buraki dokładnie wyszoruj. Każdą bulwę zawiń starannie w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 45-60 minut. Dobrze upieczone warzywa na buraczki zasmażane powinny być miękkie .
Upieczone buraki zostaw do ostygnięcia. Następnie rozwiń z folii, obierz i zetrzyj na na tarce o dużych oczkach. Odłóż na bok w osobnym naczyni u, pozwalając aby na jego dnie zbierał się sok ze startych warzyw .
Cebulę obierz z łupiny i drobno poszatkuj . Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę do buraczków zasmażanych . Następnie dodaj mąkę pszenną i smaż jasną zasmażkę przez 1-2 minuty .
Do zeszklonej cebuli z zasmażką dodaj starte buraki razem z płynem, który z nich wyciekł w międzyczasie. Podsmażaj całość jeszcze przez 3-4 minuty. Buraczki zasmażane dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, na koniec dosłódź odrobinę cukrem. Teraz pyszne buraczki zasmażane są gotowe do podania. Zasmażane buraczki komponują się wyśmienicie z kotletami mielonymi . Buraki są wdzięcznym warzywem do marynowania .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Szybka sałatka z kurczakiem i gruszką. Na przekąskę lub drugie śniadanie
-
Kochasz śledzie w śmietanie? 1 charakterny dodatek cudownie podkręci ich smak
-
Sekretny przepis babć na pyszną zupę pomidorową. Nigdzie nie zjesz lepszej