Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Marynowane buraki w plastrach do słoików na zimę. Bomba witaminowa

Marynowane buraki w plastrach do słoików na zimę. Bomba witaminowa

Marynowane buraki w plastrach do słoików na zimę
canva/Madeleine_Steinbach

Lubicie marynowane buraki? Słodko-kwaśne warzywo ze słoika będzie świetne jako zdrowa przekąska, składnik sałatki czy dodatek do obiadu. Warto przygotować większą ilości i ułatwić sobie gotowanie. Przepis jest prosty i nie zajmie wam dużo czasu. Spróbujecie?

Marynowane buraki spodobają się amatorom kiszonek i warzyw z zalewy. Słodkie i lekko kwaśne jednocześnie buraczane plastry są pełne aromatu i znajdziecie dla nich wiele zastosowań w kuchni. Zrobienie przetworu nie jest skomplikowane i czasochłonne — jeśli macie ugotowane lub upieczone buraki — zrobicie je w chwilę.

Przepis na doskonałe marynowane buraki

Z podanych produktów przygotujecie 10 słoików buraczków o pojemności 330 ml każdy.

Składniki:

  • 2 kg niedużych, okrągłych buraków

  • 1 litr wody

  • 2/3 szklanki cukru

  • 250 ml octu 10%

  • 2 łyżki soli

  • 5 łyżeczek ziaren białej gorczycy

Jak przyrządzić marynowane buraki w plastrach? Prosta marynata przemieni je w znakomitą przekąskę

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Buraki szorujemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 60 minut. Warzywa studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy je w plastry o grubości około 7 mm.

Do czystych, wyparzonych słoików wrzucamy po pół łyżeczki ziaren gorczycy, a następnie układamy w nich plastry buraka. Wodę i ocet wlewamy do garnka. Wsypujemy cukier i sól, po czym zagotowujemy zawartość naczynia.

Powstałym roztworem zalewamy warzywa w słoikach i przykrywamy je pokrywkami, lecz nie zamykamy szczelnie. Naczynia przenosimy do wyłożonego ściereczką większego garnka i pasteryzujemy, gotując je w wodzie przez 10 minut. Garnek powinien być wypełniony płynem do połowy wysokości słoików.

Marynowane buraki wyjmujemy z garnka i zakręcamy. Studzimy na blacie ustawione do góry dnem. Chłodne przetwory przechowujemy w spiżarce. Po otwarciu trzymamy je w lodówce przez 3-4 dni.

Marynowane buraki będą idealne jako składnik warstwowej sałatki śledziowej. Sprawdzą się też jako element słodko-kwaśnej obiadowej surówki z gruszką. Możecie też po prostu podać je do obiadu.

Marynowane buraki w słoikach na zimę są doskonałe
canva/alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: