Kotlety mielone w sosie własnym zaskakują soczystością. Nie ma smaczniejszych
Delikatne kotlety mielone w sosie są idealnym pomysłem na niedzielny obiad. Wyjątkowo soczyste mięso z pewnością spodoba się wszystkim domownikom. Przygotowanie nie sprawi większe problemu, a wspomnienie smaku pozostanie z wami na długo. Skusicie się?
Proste dania są zazwyczaj najsmaczniejsze. Kotlety mielone w sosie własnym łączą w sobie delikatne i soczyste mięso oraz pełen aromatu sos przygotowany jedynie z bulionu i smaków, które uwolniły się w trakcie smażenia. Mniej skomplikowanej receptury nie da się stworzyć.
Przepis na proste kotlety mielone w sosie
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajo
1 średnia cebula
20 g bułki tartej lub kaszy manny
pół litra bulionu
pół szklanki zimnej wody
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz w ilości do smaku
posiekany koperek do podania (opcjonalnie)
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Jak ugotować kotlety mielone w sosie? Znamy prosty przepis na smakowite danie
Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Mięso umieszczamy w większej misce. Wbijamy jajo, po czym dodajemy bułkę tartą lub kaszę i przestudzoną zawartość patelni.
Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Wyrabiamy masę i formujemy z niej okrągłe, niezbyt duże kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Obracamy i powtarzamy proces.
Gotowe kotlety przenosimy do większego garnka i zalewamy je bulionem. Doprowadzamy płyn do wrzenia, a następnie gotujemy przez 10 minut. W międzyczasie mąkę rozrabiamy w wodzie. Wlewamy ją stopniowo do garnka, cały czas mieszając.
Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, by sos zgęstniał. Na koniec doprawiamy danie solą i pieprzem. Kotlety mielone w sosie są gotowe do podania. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody i mizerią.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na potrawy z mięsem mielonym. Szczególnie polecamy prosty patent babci Stasi na wyjątkowo soczyste kotlety z piekarnika. Być może spodoba wam się tez znakomita lasagne z patelni Jakuba Kuronia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ania Starmach zdradziła patent na najsmaczniejszy domowy tarty chrzan. Obowiązkowy dodatek do wędlin
Jak zrobić schabowe z kością? Krótki poradnik, który wszystko wyjaśnia