Smakosze.pl Przepisy Zachwycająco kolorowe zasmażane buraczki. Smakują jak u babci
canva/pixelshot

Zachwycająco kolorowe zasmażane buraczki. Smakują jak u babci

26 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zasmażane buraczki to pomysł na rewelacyjny dodatek do obiadu, który podkreśla smak całego dania. Do buraków dodaj 2 łyżki soku z cytryny, a będą smakować dokładnie jak u babci. Poznaj przepis na zachwycające, kolorowe, zasmażane buraczki.

Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw. Są źródłem wielu witamin i związków, między innymi witaminy C i witamin z grupy B, a także potasu i żelaza. Buraki zawierają również antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.

Buraczki są bardzo uniwersalne, smakują świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno, przygotujesz z nich zupy, surówki, sałatki, carpaccio, zapiekanki, dodasz do koktajli, zrobisz z nich wegetariańskie kotlety , opcji jest naprawdę wiele.

Jedną z moich ulubionych wersji podania warzyw, są buraczki zasmażane z dodatkiem jabłka, cebulki i soku z cytryny. Cytryna i cukier rewelacyjnie doprawiają całe danie, nie może ich więc zabraknąć w surówce.

Zasmażane buraki podasz do każdego dania mięsnego. Tradycyjne mielone, schabowe, żeberka, karkówka, a także drób i wołowina doskonale komponują z zasmażonymi warzywami z dodatkiem jabłka i cebuli.

Zasmażane buraczki

Składniki:

  • 500 g buraków

  • mała cebula

  • jabłko

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • łyżeczka cukru

  • pieprz, sól do smaku

  • olej do smażenia

  • łyżeczka mąki

Jak zrobić zasmażane buraczki?

Buraki umyj i przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 45 minut. Buraki po upieczeniu ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj również jabłko i cebulę.

Na małej ilości oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj jabłko i mąkę, smaż, stale mieszając. Na patelnię dodaj starte buraki, oprósz je cukrem, solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dopraw dane sokiem z cytryny i od razu podaj, smacznego.

Tarcie buraków do obiadu

Źródło zdjęcia: canva/ ZimaNady_klgd Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnianawypasie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy