Zachwycająco kolorowe zasmażane buraczki. Smakują jak u babci
Zasmażane buraczki to pomysł na rewelacyjny dodatek do obiadu, który podkreśla smak całego dania. Do buraków dodaj 2 łyżki soku z cytryny, a będą smakować dokładnie jak u babci. Poznaj przepis na zachwycające, kolorowe, zasmażane buraczki.
Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw. Są źródłem wielu witamin i związków, między innymi witaminy C i witamin z grupy B, a także potasu i żelaza. Buraki zawierają również antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.
Buraczki są bardzo uniwersalne, smakują świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno, przygotujesz z nich zupy, surówki, sałatki, carpaccio, zapiekanki, dodasz do koktajli, zrobisz z nich wegetariańskie kotlety , opcji jest naprawdę wiele.
Jedną z moich ulubionych wersji podania warzyw, są buraczki zasmażane z dodatkiem jabłka, cebulki i soku z cytryny. Cytryna i cukier rewelacyjnie doprawiają całe danie, nie może ich więc zabraknąć w surówce.
Zasmażane buraki podasz do każdego dania mięsnego. Tradycyjne mielone, schabowe, żeberka, karkówka, a także drób i wołowina doskonale komponują z zasmażonymi warzywami z dodatkiem jabłka i cebuli.
Zasmażane buraczki
Składniki:
-
500 g buraków
-
mała cebula
-
jabłko
-
2 łyżki soku z cytryny
-
łyżeczka cukru
-
pieprz, sól do smaku
-
olej do smażenia
-
łyżeczka mąki
Jak zrobić zasmażane buraczki?
Buraki umyj i przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 45 minut. Buraki po upieczeniu ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj również jabłko i cebulę.
Na małej ilości oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj jabłko i mąkę, smaż, stale mieszając. Na patelnię dodaj starte buraki, oprósz je cukrem, solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dopraw dane sokiem z cytryny i od razu podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ ZimaNady_klgd Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób
-
Idealnie soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka z grilla. Nie ma lepszej
Źródło: kuchnianawypasie.pl