Zachwycająco wilgotne ciasto czekoladowe z tajnym składnikiem
Czekoladowe specjały skuszą niejednego smakosza. Trudno bowiem odmówić sobie wilgotnego i delikatnego wypieku, który wprost rozpływa się w ustach. Przygotowane z dodatkiem ziemniaków ciasto właśnie takie będzie. Wypróbujcie je koniecznie — zachwyci każdego, kto go spróbuje.
Sprawdzone przepisy na ciasta z czekoladą zawsze są w cenie. Nieważne czy będzie to sernik Izaura , czy deser przyrządzony bez pieczenia — każde z nich z pewnością ucieszy waszych gości. Jeżeli macie pod ręką ziemniaki możecie pokusić się o przygotowanie wypieku z ich dodatkiem. Wyjdzie wyjątkowo wilgotny i pyszny.
Przepis na ziemniaczane ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto:
-
200 g ugotowanych ziemniaków
-
3 jaja
-
200 g cukru pudru
-
150 g miękkiego masła
-
175 g mąki pszennej
-
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki kakao
-
50 g gorzkiej czekolady
Składniki na polewę czekoladową:
-
50 g gorzkiej czekolady
-
200 g śmietany kremówki 30%
-
30 g cukru pudru
Przygotowanie ciasta:
Ugotowane ziemniaki dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem. Można je również zblendować. Wrzucamy je do miski i dodajemy do nich cukier puder oraz 100 g masła. Składniki starannie łączymy przy pomocy miksera.
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy je w szklanej misce wraz z pozostałym masłem. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuszczamy jej zawartość w kąpieli wodnej.
Dokładnie mieszamy, aż czekolada i masło się połączą, a następnie odstawiamy masę do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Chłodny krem czekoladowy mieszamy z masą ziemniaczaną.
Stopniowo dodajemy jaja, a potem mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy do czasu, aż się połączą. Tortownicę o średnicy 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Przenosimy do niej ciasto i pieczemy je przez 45 minut.
Przygotowanie polewy:
Śmietanę podgrzewamy w rondelku. Wrzucamy do niej kostki czekolady i cukier puder. Dokładnie mieszamy — chcemy, by czekolada sprawnie się rozpuściła i połączyła z pozostałymi składnikami.
Przygotowaną masą polewamy ciasto. Możemy je dodatkowo posypać skórką pomarańczową lub migdałami. Podajemy do kawy. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Gokcemim
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotowanie.onet