Smakosze.pl
Ciasto czekoladowe

canva.com/pixelshot

Błyskawiczne i nieziemsko pyszne czekoladowe ciasto bez pieczenia

19 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto czekoladowe bez konieczności pieczenia jest zbawieniem dla wszystkich miłośników łatwych deserów. Łakoć ten ma intensywny smak i bardzo przyjemną fakturę. Co więcej, aby go przygotować, nie potrzeba wcale żadnych specjalistycznych przyborów kuchennych.

Ciasto czekoladowe jest klasyką, wobec której mało kto potrafi przejść obojętnie. Ciężko bowiem wyobrazić sobie lepsze zakończenie doskonałego obiadu niż kawałek takiego przysmaku z odrobiną lodów czy bitej śmietany.

Jeśli nie masz piekarnika, a zarazem masz ochotę na skosztowanie czegoś słodkiego, poniższa receptura jest idealna dla ciebie. Wystarczy poczekać jedynie, aż masa czekoladowa stężeje i można zabierać się za jedzenie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto czekoladowe bez pieczenia

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady

  • 225 g śmietany kremówki

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

  • 1/4 łyżeczki soli

  • kakao do ozdoby

Zacznij od potłuczenia czekolady na mniejsze kawałki. Wsyp ją do szklanej miski, a tę postaw na garnku z gotującą się wodą. Cały czas mieszając, rozpuść czekoladę. W osobnym garnku podgrzej śmietanę, kawę oraz sól.

Projekt bez tytułu - 2021-08-07T161342.572

Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina

CZYTAJ DALEJ

Gdy śmietana będzie już gorąca, wlej do niej roztopioną czekoladę. Zamieszaj całość bardzo dokładnie. Blachę do pieczenia wysmaruj obficie masłem i przelej do niej masę.

Płynne jeszcze ciasto zakryj folią spożywczą i wstaw je do lodówki na kilka godzin. Całość będzie gotowa, gdy masa stężeje całkowicie. Przed podaniem posyp z wierzchu kakao i, jeśli chcesz, cukrem pudrem. Smacznego.

Gotowa masa z czekolady i śmietany

Źródło: canva.com/CuorerouC, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Prosty sposób na puszyste i soczyste kotlety mielone

  • Cudowny przepis na konfiturę z jarzębiny do dań mięsnych

  • Jak zagęścić i przyprawić flaczki?

źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >