Zachwycający przepis na leczo. 1 składnik może zaskoczyć
Poznajcie zachwycający przepis na pyszne leczo. Jeden składnik może was zaskoczyć, a jest nim kukurydza. Nie tylko dodaje potrawie atrakcyjniejszego wyglądu, ale też chrupkości i słodkawego smaku. Leczo sprawdzi się jako danie obiadowe, możecie też podać je na kolację. Doskonale nadaje się do odgrzewania, ale równe dobrze smakuje na zimno.
Leczo to potrawa wywodząca się z kuchni węgierskiej. Robi się je z trzech warzyw, a mianowicie z cebuli, papryki i pomidorów. Można do niego dodać kiełbasę i boczek, ale są przepisy typowo jarskie. Ważnym składnikiem tej potrawy jest tłuszcz, na którym przesmaża się warzywa. Dodaje on całości smaku i wyjątkowej konsystencji. Istotne są też aromatyczne przyprawy.
Przepis na leczo z kukurydzą
Składniki:
-
30 dag kiełbasy cienkiej
-
olej
-
2 duże cebule
-
1 średniej wielkości cukinia
-
1/2 wędzonej lub słodkiej papryki
-
2 listki laurowe
-
1 ostra papryczka
-
1 puszka pomidorów krojonych
-
1 puszka kukurydzy
-
2 ząbki czosnku
-
mielony kminek
-
sól, pieprz
Przygotowanie leczo z dodatkiem kukurydzy
Kiełbasę pokrój w talarki lub w kostkę. Przesmaż w garnku na oleju. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i całość przesmaż, mieszając.
Cukinię pokrój w kostkę, dodaj do garnka razem z posiekanym chilli. Chwilę przesmaż, a potem oprósz warzywa wędzoną papryką, dodaj listki laurowe i pomidory z puszki.
Duś całość kilka minut na sporym ogniu. Potem dodaj posiekany czosnek, trochę kminku, soli i pieprzu. Duś warzywa, aż będą miękkie. Dodaj kukurydzę, chwilę podgotuj, dopraw do smaku.
Wskazówka:
Do potrawy możesz też dodać pokrojoną, kolorową paprykę. Dorzuć ją do garnka razem z pokrojoną cukinią i chilli.
Poznaj także przepis na leczo z dodatkiem pieczarek , a także przepis Ewy Wachowicz na leczo .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ania ma cudowny patent na karkówkę z grilla. Wychodzi miękka i soczysta
-
Jakie przyprawy dodawać do rosołu? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 dodatku
-
Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przygotowania zajmują 5 minut
Źródło: warzywneinspiracje