Smakosze.pl Przepisy Zachwycający przepis na leczo. 1 składnik może zaskoczyć
canva/Piotr Krzeslak

Zachwycający przepis na leczo. 1 składnik może zaskoczyć

14 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie zachwycający przepis na pyszne leczo. Jeden składnik może was zaskoczyć, a jest nim kukurydza. Nie tylko dodaje potrawie atrakcyjniejszego wyglądu, ale też chrupkości i słodkawego smaku. Leczo sprawdzi się jako danie obiadowe, możecie też podać je na kolację. Doskonale nadaje się do odgrzewania, ale równe dobrze smakuje na zimno.

Leczo to potrawa wywodząca się z kuchni węgierskiej. Robi się je z trzech warzyw, a mianowicie z cebuli, papryki i pomidorów. Można do niego dodać kiełbasę i boczek, ale są przepisy typowo jarskie. Ważnym składnikiem tej potrawy jest tłuszcz, na którym przesmaża się warzywa. Dodaje on całości smaku i wyjątkowej konsystencji. Istotne są też aromatyczne przyprawy.

Przepis na leczo z kukurydzą

Składniki:

  • 30 dag kiełbasy cienkiej

  • olej

  • 2 duże cebule

  • 1 średniej wielkości cukinia

  • 1/2 wędzonej lub słodkiej papryki

  • 2 listki laurowe

  • 1 ostra papryczka

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 1 puszka kukurydzy

  • 2 ząbki czosnku

  • mielony kminek

  • sól, pieprz

Przygotowanie leczo z dodatkiem kukurydzy

Kiełbasę pokrój w talarki lub w kostkę. Przesmaż w garnku na oleju. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i całość przesmaż, mieszając.

Cukinię pokrój w kostkę, dodaj do garnka razem z posiekanym chilli. Chwilę przesmaż, a potem oprósz warzywa wędzoną papryką, dodaj listki laurowe i pomidory z puszki.

Duś całość kilka minut na sporym ogniu. Potem dodaj posiekany czosnek, trochę kminku, soli i pieprzu. Duś warzywa, aż będą miękkie. Dodaj kukurydzę, chwilę podgotuj, dopraw do smaku.

Wskazówka:

Do potrawy możesz też dodać pokrojoną, kolorową paprykę. Dorzuć ją do garnka razem z pokrojoną cukinią i chilli.

Poznaj także przepis na leczo z dodatkiem pieczarek , a także przepis Ewy Wachowicz na leczo .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: warzywneinspiracje

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy